Столична община прие парното да стане 60,16 лв./МВтч

Столична община прие парното да стане 60,16 лв./МВтч

Столичен общински съвет (СОС) одобри предложението на Топлофикация-София за поскъпване на парното с 8,75 на сто, което ще бъде внесено за разглеждане в държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Исканото повишаване на цената на електроенергията, произвеждана от топлофикационното дружество, е 13,6 на сто.

Така, ако регулаторът също одобри заявлението на Топлофикация-София цената на парното ще стане 60,16 лв./МВтч с ДДС. Поскъпването на топлоенергията е с почти 5 лв. от сегашната стойност в размер на 55,84 лв./МВтч. Таксата мощност се предвижда да се повиши от 12,63 лв./ кВтч годишно на 13,68 лв.

За електроенергията дружеството иска от сегашната 96 лв./МВтч с ДДС цената да стане 104,40 лв.

В същото време одобреното от общината повишение е наполовина по-ниско от това, което планираше дружеството в началото на годината. Тогава дружеството искаше цена за енергия от 64,10 лв./МВтч с ДДС и за такса мощност – 14,40 лв./кВтч годишно. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който държи миноритарния дял във фирмата, обаче се възмути от изчисленото около 17 на сто поскъпване на парното. Съвместна финансова проверка установи, че Топлофикация-София има резерв за по-малко поскъпване на цената на топлоенергията.

Сегашните цени, които одобри СОС и ще бъдат внесени в ДКЕВР, са изготвени от експерти на общината и на Министерството на икономиката и енергетиката.

Исканото поскъпване на парното е заради увеличените дългове на дружеството, които са стигнали 17,637 млн. лв., пише в доклада на зам.-кмета по инвестициите Ирина Савина. Ако цените бъдат увеличени и се използват вътрешните резерви на дружеството, до края на 2006 г. неговият борч може да бъде стопен на 6,457 милиона лева.

Въобще обаче не бе коментирано как дружеството ще събере вземанията си от абонати, които са над 210  млн. лв.

Председателят на Столичен общински съвет Владимир Кисьов коментира, че  отправеното предложение до ДКВР е логично предвид загубите.

“Досега са изстискани всички резерви на дружеството, за да не стига до фалити е необходима тази стъпка”, каза още Кисьов.

Той обяви, че ще настоява в бъдеще дружеството да бъде приватизирано, защото по думите му “общината и държавата по теория не са най-добрите собственици”.

В същото време Кисьов съобщи, че е възможно в близко бъдеще да има промяна в ръководството на Топлофикация – София.

Само преди месец по настояване на кмета Бойко Борисов бе сменен шефът на топлофикацията Валентин Димитров, чийто пост пое заместникът му Георги Рогачев. Димитров пък стана заместник, което не среща одобрението на някои от общинските съветници

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?