Столична община призова Суходол за компромис

Гражданите на Суходол да направят компромис за временното повторно отваряне на сметището, призова в понеделник Столична община, след като ден по.рано гражданските сдружения от квартала се заканиха да атакуват в съда евентуално отваряне на депото.

“Животът в големия град и особено в столицата на европейска държава носи на гражданите му както предимства, така и нужда от компромиси”, се казва в декларацията на СО. Общината критикува суходолци, че с протестите и издиганите лозунги се цели създаването на противопоставяне между отделните квартали в града.

В неделя бе поискана и оставката на зам.-кмета по екологията на София Милор Михайлов, който е един от инициаторите за повторното отваряне на депото в Суходол. Няколко месеца след затварянето на депото от тогавашния и.д. кмет Минко Герджиков, все повече общински съветници започват да се застъпват за тезата, че ново отваряне е най-доброто решение за столицата.

Бойко Борисов категорично отказа да поиска оставката на Михайлов, защото той досега не “му е давал подвеждаща информация”. Суходол бе препоръчан като авариен вариант и от експертната комисия от Брюксел, направила проучвания за кризата с боклука на София по покана на кмета Борисов.

По информация на Михайлов при надграждане на първи етап на сметището, то може да бъде използвано в продължение на около 4 години. Идеята на кметската администрация е Суходол да е авариен вариант за сметта до построяването на завод за преработка на боклука с прилежащо депо.

Столична община призова още да не се спекулира с участието на деца в протестите. Малчугани бяха включени от своите родители в неделния митинг срещу повторното отваряне на сметището в Суходол.

Председателят на инициативния комитет на Суходол Венцислав Божилов обясни, че има голяма опасност ако сметището бъде отново отворено, да бъдат замърсени подпочвените води и намиращите се наблизо минерални извори.

В отговор общината заявява, че сметището притежава необходимите изолации и дренажни системи за изваждане на инфилтратните и повърхностните води и че то е изпълнено по проект, отговарящ на всички европейски норми. По информация на кметството до момента няма констатирани нарушенията при ползването на депото.

“На стария етап на сметището е изградена шлицова стена, която не позволява проникването на инфилтрантни води в почвата. Извършена е рекултивация с изолационен екран, с дренажни и газоулавящи системи”. Посочват от кметството.

За тази година са изграждане на инфраструктура в Суходол са предвидени 2 милиона лева.

Споделяне

Още от България