Столична община с 4 млн. лв борч към “Топлофикация”

Близо 7 млн. лева са задълженията на Столична община към бизнеса, като от тях най-много за около 4 млн. лв. са просрочените плащания към собственото ѝ дружество “Топлофикация-София”. Районните кметства масово бавят плащанията на фирмите за охрана и доставка на храна за детските градини. Това показва публикуваната справка за задълженията на общината на сайта ѝ.

Половината от районните в Столична община не си плащат редовно сметките за парно. Това са Възраждане, Илинден, Искър, Красна поляна, Красно село, Слатина, Средец, Студенски. От справката не става ясно каква част от дълга е от общински жилища, които са дадени на наематели. Сградата на ул.”Московска” 33 обаче не дължи нито лев на “Топлофикация”.

Столичната библиотека не си е плащала сметките за парно от две години, показва още справката. Просрочени задължения към “Топлофикация” има и зоопарка.

В същото време общинският монополист води стотици дела срещу столичани за забавени плащания. “Топлофикация” има да събира около 260 млн. лв. просрочени задължения към края на 2011 г. През миналата година те се увеличиха с нови 50 млн. лв. заради невъзможността на столичани да плащат високите сметки.

Освен за парно районни кметства не плащат сметките си за ток и вода, като имат натрупани задължения към ЧЕЗ и “Софийска вода”.

Близо половин милион лева районните Витоша, Слатина, Красно село и Надежда дължат на “Панда И.П.” за доставка на храна в детските градини. Район “Студенски” пък просрочва плащанията си към “Макрон”.

Районни кметства не са плащани и за охрана на детските градини и училищата на общинската “Егида”, чиито финансови резултати се влошават със всяка изминала година, както и на частните “Секурюти група Алфа” и “Боду”.

Споделяне

Още от Бизнес