Столична община с три варианта срещу евроглобата за боклука

Три варианта за разрешаване на проблема с надвисналата заплаха България да бъде санкционирана от ЕС заради софийския боклук, набеляза в четвъртък столичният зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска. Според нея вероятността за санкция е минимална, но ако има такава, тя ще е заради моментното състояние на нещата в столицата.

Столичният общински съвет (СОС) има дългосрочна програма за решаване на проблема, която е одобрена и от Европейската комисия (ЕК), каза Мария Бояджийска. Тя уточни, че наказателната процедура срещу България се открива заради жалба на гражданин, който е алармирал ЕК, че в столицата липсва мрежа от инсталации за събиране и третиране на битовата смет, с което се нарушава договорът за членството ни в ЕС.

Малко по-рано столичният кмет Бойко Борисов, който е в отпуск заради предизборната кампания като кандидат за втори мандат в София, заяви по време на телевизионен диспут, че процедурата на ЕК срещу България е “заради държавата, ...по наша жалба”.

Първият от трите варианта, за да не стигне до дело в Съда на Европейските общности, е да се отвори депото в Суходол до 2011 г. Това е резервната опция на Столичната община, която досега се въздържа да я реализира единствено заради протестите на местните жители. СОС успя да отмени решението си от 2005 г. за затваряне на депото и общината предприе действия да получи комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите  (МОСВ) за старото сметище на София. През изминалата седмица Столична община обяви обществената поръчка за залесяване на дръвчета – широколистни и иглолистни видове, а също и нискорастящи храсти около сметището в Суходол.  Озеленяването на терена ще струва 120 хил.лв.

Вторият вариант на общината за справяне с кризата е да увеличи обемът на балите, които се транспортират до Пловдив и Карлово. Договорът за депониране на балирания боклук в сметищата на двете общини изтича на 10 ноември и за да продължи да извозва бали, Столична община ще трябва да започне преговори с новите кметове и общински съвети там.

Последният трети вариант е да се използва депото в село Шишманци край Пловдив.  То обаче не е достроено и не може да влезе веднага в експлоатация. На редовното си заседание в четвъртък правителството реши да предостави 5 млн.лв. за доизграждане на завода за преработка на битовите отпадъци към депото в Шишманци. Десет дни преди местните избори кабинетът обяснява, че отпуска държавни пари за планирания като общинско-частен проект, защото той е от приоритетно значение за община Пловдив. А освен това пускането му в експлоатация ще реши съществени екологични проблеми не само за общината, но и на целия регион, се казва в правителственото решение.

През 2005 г. проектът бе включен в списъка за обектите, които са от национално значение и ще бъдат подпомогнати със средства от създадената при управлението на Симеон Сакскобургготски "Публични инвестиционни проекти” ЕАД, която от тази година е в ликвидация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?