Столична община се хвали с двойна “печалба” от фирмите си

Столична община е реализирала от своите дружества двойно по-голяма печалба за 2006 г., отколкото за предходната, заяви зам.-кметът на финансите Минко Герджиков в понеделник при представянето на отчета за дейността на общинската икономика. От общо 31 фирми, които са 100 процента собственост на общински, в бюджета на София са постъпили 4.268 милиона лева. В същото време загубите са на обща стойност 1.432 милиона лева, но без да се включва загубата от 10 милиона лева на “Топлофикация - София”, която е смесено дружество с държавно участие.

През 2005 г. фирмите са отчели печалба от 2.1 милиона лева, заяви Герджиков. Въпреки отчетеното подобрение от над 100 процента увеличение на дивидента, зам.-кметът призна, че общинските фирми не са станали по-конкурентни.

Най-големите “печалбари” за миналата година се оказаха “Чистота - Искър” (1.6 милиона лева), “Паркинги и гаражи” (1.325 млн. лева), “Софийски имоти” (0.578 млн. лева) и “Софинвест” (0.428 млн. лева). Повърхностен анализ на приходите им показва, че тези дружества са върнали в бюджета част от парите, които общината преди това им е дала, за да свършат определени дейности и реално не са генерирали печалба от участието си на пазара.

В случая на “Чистота - Искър” кметството столичани плащат чрез общината за балирането на боклука и опериране на депото в Суходол. При “Софинвест” и “Софийски имоти” печалбата се генерира от извършени оценки на общински имоти и парцели, които в много примери показаха, че после се заменят или продават на цени значително под пазарните.

“Ние спестяваме от това, че не плащаме на външни консултанти за оценки”, отбеляза Герджиков.

По-високите приходи на “Паркинги и гаражи” се обяснява с наложените репресивни мерки по увеличаването на платената “Синя зона” в центъра. В отговор на въпрос на Mediapool Герджиков обясни, че единствените две общински фирми, които са способни да работят на пазарни принципи, са “Озеленяване” и охранителна фирма “Егида”.

След като бяха налети 300 хиляди лева в “Озеленяване”, фирмата отчита печалба от 14 000 лева за 2006 г. В същото време “Егида”, която отдава под наем голяма част от помещенията в столичните подлези, за да се издържа, е декларирала печалба от 70 000 лева.

“Опитахме се да променим работата в тези две дружества, но досега нещата не се случват с голям успех. Останалите няма как да работят при чисто пазарни механизми, защото изпълняват множество социални функции”, каза още Герджиков.    

Той дори обясни, че ще се поиска дружествата “Спортна София”, “Галатея” и “Лозана” да бъдат преобразувани в общински предприятия, защото те изпълняват изцяло социални дейности. Така те ще минат и на прякото подчинение на кмета. В капитала на “Спортна София” и “Галатея” са включени едни от най-апетитните общински парцели.

60 хиляди лева за манастири, 7 хиляди печалба

Въпреки двойното увеличение на спестените за бюджета пари от фирмите, бяха съобщени фрапиращи данни около управлението средствата в пазари “Север”. За цялата 2006 г. изпълнителният директор Мария Гулева е отчела 7 хиляди лева печалба.

В същото време два манастира са спонсорирани с общо 58 хиляди лева, други 70 хиляди лева са дадени за бензин на 6 коли и още толкова са платени за телефони през годината. Герджиков съобщи, че Гулева ще бъде предложена за уволнение без да бъде освобождавана от отговорност.

Другите три общински пазара са формирали общо около половин милион лева печалби. Липсата на други такива “разходи” и увеличения дивидент, зам.-кметът обясни със “зачестилите проверки и увеличени контрол в общинските фирми”. До този момент Столична община е предала на прокуратурата данни за нарушения в “Озеленяване”, “Софийски имоти” и “Егида”.

Споделяне

Още от България