Столична община ще иска пари за преминаване на енергопроводници

Столичната община ще въведе такси за прокарване на енергийна инфраструктура през нейната територия, съобщи в сряда главният секретар на кметството Росен Желязков. Тази възможност се даде на общините с последните промени на Закона за енергетиката и отпадането на безвъзмездното отдаване на право за ползване на общинска земя за прокарване на жици и тръби.

София ще бъде разделена на три зони и за всяка от тях ще има различни цени. Очаква се проектът за доклад да бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет след месец.

По думите на Желязков плащането за енергийните трасета няма да засегне заварените случаи на прокарани електрически проводници, топлопроводи и газопроводи. Няма да бъде заплащано също, ако енергийните компании използват сега съществуващите трасета.

"Заплащането на възмездното ползване ще е оперативен разход за енергийните дружества и то ще намери пряко изражение в цената на крайния продукт. Заради това трябва да бъдат съобразени общинските - с обществените интереси. Ако таксата е еднократна, трябва да е ясно дали тя ще намери изражение в тарифите между два регулаторни периода, или ще е разхвърлена в по-дълъг период, и за това е необходим и разговор с енергийният регулатор", заяви Желязков, цитиран от БТА.

От Столична община няма да налагат такси за кабелите на Интернет-доставчиците, тъй като Законът за електронните съобщения им дава право на безплатни трасета.

Споделяне

Още от България