В името на прозрачността и с подкрепата на ГЕРБ и БСП

Столична община ще продължи да разпродава имоти, за да издържа 9 съветника

Приватизацията на Общинска банка остава за догодина

Столична община ще продължи да разпродава имоти, за да издържа 9 съветника

София ще продължи да разпродава общински имоти за да плаща солидни възнаграждения на 9 съветника – средно по 35 000 лв. годишно, извън заплатата им, която от тази година е над 1117 лв. месечно. Това стана след като Столичният общински съвет (СОС) реши да остави Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) въпреки отчайващите ѝ резултати и неизпълнението и на половина на заложената програма.

 

Решението беше гласувано единодушно от съветниците на ГЕРБ, БСП и СДС, като представители на трите партии излязоха с аргумента, че така се гарантира прозрачността на сделките и през последните години няма скандали с разпродажбата на общинско имущество. Орлин Алексиев от ГЕРБ извади като аргумент и факта, че през тази година ще се продава Общинска банка. "Именно за това е нужно наличието на СОАП", коментира Алексиев пред Mediapool.

 

Против се обявиха единствено НДСВ, които настояват за закриването на СОАП още от 2012 г. и смятат, че нейното съществуване е неоправдано.

 

СОАП е една скъпо струваща структура, която прибира 30% комисионна от продажбата на трафопостове, докато една агенция за имоти не би взела повече от 5%, каза Любка Качакова от НДСВ. Тя се аргументира, че почти една трета от приходите на СОАП отиват за издръжката на 12-членния надзорен съвет и още 43-ма души персонал. С други думи почти четири месеца се разпродават общински имоти за да се плати на персонала, което е безумие и абсолютно неефективно, допълни Качакова.

 

Според нея продажбата на Общинска банка също не може да е аргумент за съществуването на СОАП, защото е нает консултант, който ще получи добро възнаграждение при успешна сделка.

 

Вили Лилков от ДСБ също смята, че е време СОАП да престане да съществува. Засега обаче техният представител Петър Москов, който през последните два месеца не е идвал на сесии, не е обявил намерение да напусне СОАП.

 

Привилегированите от БСП и ГЕРБ

 

Надзорният съвет на СОАП е от 12 души, сред които 9 съветника, разпределени по формулата 5 – 3 – 1, и трима от общинската администрация.

 

След като се разгоря скандал миналата година относно възнагражденията им, столичният кмет Йорданка Фандъкова нареди хората от администрацията да не получават заплати. Секретарят на общината Ралица Стоянова заяви пред Mediapool, че не е взимала възнаграждения през 2013 г. Това означава, че е работила безвъзмездно.

 

Петимата общински съветници от ГЕРБ в надзорния съвет са Валя Чилова, която е председател, Искра Ангелова, Татяна Георгиева, Николай Стойнев и Радослав Тошев. Стойнев обясни пред Mediapool, че ще се върви към преструктуриране на СОАП, така че да поеме публично-частното партньорство (ПЧП). Кога ще стане това обаче не е ясно.

 

От БСП по около 35 000 лв. за 2013 г. са взели новият шеф на софийските социалисти Калоян Паргов, който е приближен на лидера Сергей Станишев, председателят на групата в СОС Милка Христова и Румен Георгиев.

 

Христова обясни пред Mediapool, че СОАП е необходима, защото така се гарантира прозрачното управление на общинската собственост, извършва се контрол върху стари приватизационни договори, по които има несъбрани суми, а предстои да се включи активно и в ПЧП.

 

Според правилата членовете на надзорния съвет взимат 350% от средната заплата в СОАП, която е около 750 лв. месечно.

 

От представените финансови резултати обаче излиза, че още 241 230 лв. са отишли за изплащане на хонорари и допълнителни възнаграждения на лица извън персонала. Според съветници от опозицията , парите са отишли за наемане на помощник на съветниците, които не са експерти, и представителни разходи.

 

Милка Христова обаче твърди, че това са разходи за правен и финансов анализ на всеки един обект, които се възлагали на външни фирми. Не стана ясно какво правят тогава 43-мата души персонал, чиято издръжка е струвала над 1 млн. лв.

 

Отчайващи финансови резултати

 

С всяка изминала година резултатите на СОАП стават все по-отчайващи, като агенцията се е превърнала в агенция за имоти, прибираща една трета комисиона от стойността на сделката. Нещо, на което нито един собственик на жилище например не би се съгласил. Дежурното оправдание на общинарите и скъпо платения "мениджърски" екип е кризата и сривът на пазара на имоти.

 

За 2013 г. приходите на СОАП са двойно по-малки в сравнение с предходните две години – близо 5 млн. лв. при планирани 12 млн. лв. Основната част от тях са от продажба на общински имоти. Едва скромните 72 хил. лв. са от наказателни лихви и неустойки по неизпълнени приватизационни договори.

 

В същото време разходите за издръжка постоянно се увеличават от една четвърт от приходите през 2011 г. днес вече достигат една трета – над 1.6 млн. лв.

 

За 2014 г. в плана на СОАП са заложени приходи от продажба на общински имоти за 9.5 млн. лв. Една трета от тях трябва да дойдат от сделки, за които вече има открити процедури, една четвърт от продажба на нови обекти и 5% от неизпълнени приватизационни договори.

 

СОАП ще продължи с разпродажбите на парче на извадени имоти от активите на скандалните общински фирми "Софийски имоти", "Галатея" и "Егида", според плана ѝ за действие. На тезгяха ще бъдат изкарани активи и на фалиралата охранителна компания "Егида", чиято съдба остава неясна, както и на "Лозана", която е в тежко финансово положение.

 

Продажбата на Общинска банка остава за 2015 г.

 

Одобреният план показват, че СОАП не се надява да продаде Общинска банка през тази година. Очакваме най-рано през септември да обявим процедурата и метода за продажба на банката, каза Орлин Алексиев пред Mediapool.

 

Вече е сключен договор с консултанта – "Камбуров и съдружници – Грант Торнтон – Транзакта". Той има за задача в срок от 35 дни след получаването на документите да изготви стратегия за продажбата на общинския дял от 67%, като предложи метод за продажба и цена.

 

Консултантът ще получи до 150 000 лв. хонорар и 2% комисионна от размера на продажната цена при успешна сделка.

 

Плановете са през май процедурата за продажба на банката да е готова, след което трябва да се одобри от надзорния съвет на СОАП и да се внесе за разглеждане в СОС. Отново в закрито заседание СОС ще вземе решение за цената и метода за продажба, каза Алексиев. По думите му за да се постигне по-добра цена за общинския дял се предвижда милиардният бюджет на Столична община да продължи да се обслужва от банката.

 

Банката ще се продаде само на класен инвеститор при изгодна за столичани цена, обеща Алексиев.

 

Това е втори опит за продажбата на Общинска банка. През 2012 г. София плати 60 хил. лв. на "Аржил - Камбуров - Транзакта - Мур Стивънсън Булмар" за оценката. Обединението беше оценило 67% на общината на 60 млн. лв., но в закрито заседание на СОС по искане на ГЕРБ е одобрена цена на 218 млн. лв. Така до сделка не се стигна.

 

Общинска банка отчита печалба от 6 млн. лв. за 2013 г. Активите ѝ са за 1.156 млрд. лв., което я поставя на 17-о място в сектора според размера на балансовото ѝ число. Банката отчита годишен ръст от 13.58% на активите си. Кредитният ѝ портфейл за фирми и домакинства е в размер на 342.3 млн. лв., а депозитите - 1.054 млрд. лв., показват данните от отчета на банката в БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?