Столична община ще проверява складовете за вторични суровини

Дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) към Столична община ще започне проверка на всички складове за вторични суровини на територията на града. Това съобщи в понеделник шефът в дирекция “Контрол по строителството” към ДАГ Влади Калинов по време на заседанието на инженерната комисия в Столичния общински съвет (СОС). 

От общината все още нямат информация какъв е броя на складовете и колко от тях за законни. Идеята за проверката бе инициирана от председателя на комисията в СОС Николай Желев (СДС). 

“Според мен огромна част от складовете за вторични суровини развиват незаконна дейност и трябва да бъдат премахнати”, заяви Желев и призова Калинов да извърши проверка на местата в София, изкупуващи и съхраняващи скрап. 

Експертите към ДАГ ще проверяват преди всичко дали складове имат разрешение да се разполагат върху своите терени. 

“Единственият възможен начин да проверим законността на тези обекти е да проверим дали територията, върху която са построени, не е определена за други цели. Предполагам някои от тях са върху площ, определена за жилищно строителство, а други върху земеделска земя”, добави Калинов. 

Разрешение за този вид дейност е необходимо и от Районната инспекция по околна среда и водите. На този етап от ДАГ не конкретизират в какъв срок ще приключи проверката. В същото време комисията по инженерна инфраструктура разреши на фирма “Надин” да построи депо за рециклиране на бяла техника край Нови Искър.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?