Столична община ще проверява складовете за вторични суровини

Дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) към Столична община ще започне проверка на всички складове за вторични суровини на територията на града. Това съобщи в понеделник шефът в дирекция “Контрол по строителството” към ДАГ Влади Калинов по време на заседанието на инженерната комисия в Столичния общински съвет (СОС). 

От общината все още нямат информация какъв е броя на складовете и колко от тях за законни. Идеята за проверката бе инициирана от председателя на комисията в СОС Николай Желев (СДС). 

“Според мен огромна част от складовете за вторични суровини развиват незаконна дейност и трябва да бъдат премахнати”, заяви Желев и призова Калинов да извърши проверка на местата в София, изкупуващи и съхраняващи скрап. 

Експертите към ДАГ ще проверяват преди всичко дали складове имат разрешение да се разполагат върху своите терени. 

“Единственият възможен начин да проверим законността на тези обекти е да проверим дали територията, върху която са построени, не е определена за други цели. Предполагам някои от тях са върху площ, определена за жилищно строителство, а други върху земеделска земя”, добави Калинов. 

Разрешение за този вид дейност е необходимо и от Районната инспекция по околна среда и водите. На този етап от ДАГ не конкретизират в какъв срок ще приключи проверката. В същото време комисията по инженерна инфраструктура разреши на фирма “Надин” да построи депо за рециклиране на бяла техника край Нови Искър.

Споделяне

Още от България