Столична община ще реорганизира транспорта до Витоша

Столична община ще реорганизира транспорта до Витоша

Столична община и управата на природен парк “Витоша“ в кратък срок ще преразгледат маршрутите на градския транспорт и да предложат нови линии, които да свързват града с основните точки за туризъм на софиянци в планината - хижа “Алеко” и местността Златните мостове. Ще се търсят варианти с пари от европейската програма “Джесика“ да се подмени Княжевския кабинков лифт, а в подножието на планината ще се изградят паркинги, на които да се оставят автомобилите.

Тези мерки бяха набелязани на среща в понеделник по инициатива на екоминистъра Нона Караджова между главния архитект на София Петър Диков, областният управител на област София Данаил Кирилов, директорите на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев и на Националната служба за защита на природата Михаил Михайлов, на дирекцията на Природен парк “Витоша“ Тома Белев и др.

Целта е да се намери решение за необходимите подобрения, за да стане Витоша по-достъпна за отдих и спорт с минимални вреди за природата. Акцент на обсъждането е била необходимостта да се потърси алтернатива на използването на лични автомобили на територията на парка, съобщиха от Министерството на околната среда и водите..

Ековедомството обеща да осигури съдействие за по-бързото реализиране на дейностите по спечелените два проекта по Оперативна програма “Околна среда” за възстановяване на алеите в парка, които са сериозно ерозирали, и за изграждане на нови маршрути.

За финансиране ще бъдат предложени и проекти за велописти, тоалетни и др. Едновременно с това ще се започне разработването на устройствен проект за развитие на туристическата инфраструктура в парка.

Споделяне

Още от България