Столична община ще се съди с областния управител за имот

Столична община има намерение да се съди с областния управител на София Тодор Модев (БСП) заради терен в центъра на София с големина 3,2 дка. Това стана ясно от отговор на кмета Бойко Борисов по повод питане на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков за съдбата на градинката пред хотел “Рила”.

На 1 август 2006 г. без правни основания Модев е издал заповед за отмяна на общинската собственост върху градинката и намиращия се около нея паркинг, става ясно от информацията, предоставена от кметската администрация.

На “Московска” 33 е изпратен единствено нотариален акт за държавна собственост от 30 март 2006 г., въпреки че общинският нотариалния акт е издаден три години по-рано.

Това е в пълен разрез с разпоредбите на Закона за общинската собственост, според който зелените площи, паркингите и тротоарите са част от общинската инфраструктура и като такива са публична общинска собственост.

Теренът се намира точно пред сградата на общинската администрация на район “Триадица” и реално те са останали дори и без паркинг. “В случая е налице материално-правен спор, който ще се решава по съдебен ред”, се казва в становището на столичната администрация.

От кметството отчитат, че заповедта на Модев е необжалваема пред Върховния административен съд (ВАС) заради създадената съдебна практика и трябва да се води дело от частен характер.

Бързо отдаване под наем

Близо 20 дни след странното актуване на терена, областният управител  сключва договор за отдаване му под наем на фондация “Човешка подкрепа” с управител Красимир Керезов срещу 6 394 лева на месец без ДДС. В договора е записано, че градинката и паркинга трябва да послужат за задоволяване на социални нужди на столичното население.

В същото време обаче общината е отдала под наем през 2004 г. със срок до 31 октомври 2005 г. градинката на фирма МК “Ялта” с управител Димитър Илиев. Върху нея той съответно си изгражда кафене “Игуана”.

Актуването на градинката в държавна собственост от Модев странно съвпада с предупреждението на кмета на район “Средец” от януари 2006 г. МК “Ялта” да премахне съоръженията си от зелената площ, заради изтичане на срока на договорите.

По това време общината няма никаква идея, че държавата има апетити към терена.

В крайна сметка обаче комисията по етика към СОС установява, че след странната промяна на собствеността и новите наематели, които трябва да използват градината за социалните нужди на града, кафето “Игуана” все още си е там и до този момент.

Разликата е, че вече не плаща наем на общината.

Споделяне

Още от България