Столична община скри оферта за завод за боклук

Столична община скри оферта за завод за боклук

До този момента няма нито една оферта за строеж на завод за преработка на боклука на София, съобщи в четвъртък зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. Крайният срок за набирането на инвестиционните намерения изтича на 15 март.

Малко по-късно представител на гръцка компания в София, която вече е внесла оферта, обвини директно общината, че крие за подадени предложения.

“Общината лъже, защото ние предлагаме оферта за инвестиция с изцяло собствени капитали и не даваме комисионни”, заяви пред Mediapool представителят на “Панелко Електрик Холдинг” в София Черньо Чернев. По думите му офертата е била нарочно скрита.

Той предостави на Mediapool писмо до общината с входящ номер от 20 февруари, пет дни след началото на кампанията по набиране на инвестиционните предложения.

Потърсен за коментар относно обвинението Милор Михайлов каза, че документи от страна на “Панелко” наистина са подадени в общината, но те не са отговаряли на някои изисквания.

“В обявата сме написали изрично, че документите трябва да се подават в затворен плик, а те са го направили отворено. Подадената документация не е достатъчна. Има и някои други неща, на които не отговарят, но ще бъдат допуснати за разглеждане”, обясни пред Mediapool Милор Михайлов.

Гърците с оферта за заводи за смет и в други градове

Представителят на гръцката фирма дори заплаши с международен скандал, защото за офертата били уведомен представителят на Европейската комисия Димитрис Куркулас, премиера Сергей Станишев и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

“Очаква се офертата да бъде представена на обща пресконференция от Куркулас и генералния директор на “Панелко” Руссис Гатзофлиас. Тя не е само за съоръжение в София, а за изграждането на 20 подобни в цялата страна. Инвестицията е в размер на 1,5 млрд.евро. Ако мълчанието продължи и не бъде взета предвид офертата, ще има изявления от страна на г-н Куркулас”, заплаши Чернев.

По-рано Михайлов обясни, че интересът на инвеститорите е много голям и че в общината постоянно постъпват запитвания относно процедурата и условията на конкурса, но няма оферти.

Очакваме голям наплив от предложение в последните три дни. В момента компании проучват възможностите и си подготвят документация, която въобще не е малко. Ще видите, че ще има достатъчно голям брой желаещи, каза тогава зам.-кметът.

Възможно удължаване на срока за предложения

Той допусна, че може да се стигне и до удължаване на срока за подаване на апликационните документи за участие в конкурса, защото технологичният срок за тяхната подготовка се оказал много кратък.

Това може да стане само с решение на Столичен общински съвет (СОС), който да гласува промяна в решението си за старт на процедурата по набиране на офертите.

В същото време председателят на СОС Владимир Кисьов заяви, че промяна на срока не е възможна в следващите дни.

“При повечето такива конкурси фирмите подават документи в последния ден и дори в последните часове. Вие знаете, че дори се стига и до спорове за дата и часа, изписани на пощенското клеймо. Срокът за изготвяне на документация наистина беше много кратък”, каза Кисьов, но не уточни дали заради това недомислие може да се стигне до опорочаване на процедурата.

Кметът на София Бойко Борисов заяви в четвъртък, че се е отказал от варианта боклука на града да бъде изнесен зад граница. Причината за това е в неподходящия начин, по който е балирана сметта.

По думите му никой завод в Западна Европа няма да вземе смет, която е била балирана без преди това да бъдат разделени отделните видове отпадъци, а на Балканите няма изобщо изградено съоръжение за преработка на битова смет.

Той съобщи още пред общинските съветници, че изгарянето на боклука е възприето като отживелица от редица европейски столици и че София не бива да взема остарели технологии за преработка на отпадъка.

Председателят на СОС Владимир Кисьов заяви, че на този етап според него износа на боклука в чужбина не може да се смята за реалистичен.

Борисов съобщи още, че площадка в Кремиковци, която в момента се използва за временно съхранение на балите, окончателно е отпаднала като вариант за изграждане на постоянно депо, защото се намира твърде близо до летището.

Обиколки на мини и села в търсене на депо

В момента екип на столична община начело със зам.-кмета по екологията Милор Михайлов обикаля общините около София в търсене на подходящо място за изграждане на депо за боклук. В последните няколко дни като варианти са отпаднали Бобов дол и Брезник, поради отказ на общинските ръководства.

Михайлов разкри, че има още 4 варианта на населени места на дистанция от 100 км около столицата, които разполагат с изоставени мини и са поканили София за преговори за разполагане на боклука. Самите мини са държавна собственост и се очаква в близките няколко дни отговор от страна на правителството.

По време на дискусията в Общински съвет съветникът Евтим Евтимов от БСП предложи на кмета като най-удачен вариант надграждането на първа клетка от сметището в Суходол. Борисов от своя страна заяви, че иска решение от СОС в тази посока и намеса от страна на МВР за достъп до сметището.

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев заяви, че ще решението на проблема е общината да обяви, че изкупува земеделски земи в близост до града, които ако се окажат подходящи да се изгради върху тях депо.

“Не може да няма подходяща земя в това толкова голямо Софийско поле. Ще купим 150 дка земя за 1,5 милиона лева и ще решим проблема”, каза Каролев.

Независимият съветник Тошко Добрев обаче контрира, че не може да се купува земя преди да се проучи дали е подходяща. Каролев му отговори да ходи “да си измие ушите” и че неговото предложение е било точно в този дух. 

В момента София изнася балираните отпадъци на площадка за временно съхранение в Кремиковци, чийто капацитет се изчерпва до края на април. След това балите ще бъдат преместени на площадката до гара Яна.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?