Столична община смята, че училищата имат база за едносменен режим на обучение

Столична община смята, че училищата имат база за едносменен режим на обучение

След четири години училищата трябва да минат само на едносменен режим на работа и децата да учат само сутрин. Текстът е записан в наредба на Министерството на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование. Училищните директори съвместно с общините ще трябва да организират учебните дейности.

Столичната община напълно подкрепя едносменния режим, а преминаването на училищата към този режим е заложено в общинската сратегия за образование, разработена и с широкото участие на родители, организации и експерти. Това обясни в сряда пред БНР Мария Минчева, директор на дирекция “Образование“ в Столичната община.

Има база за осъществяване на едносменния режим, убедена е Мария Минчева, но по думите ѝ това трябва да се случи постепенно. Според Минчева, капацитетът на общинските училища е за 120 000 ученици, а учениците през тази учебна година са 104 000.

През последните три години 30 столични училища са преминали от двусменен към едносменен режим на обучение. Над половината училища в София работят на две смени.
За някои родители най-добре е децата да участ на едносменен режим, и то само сутрин, за да имат повече време за почивка и игра. Много родители разчитат на следобедната занималня в училище, тъй като няма кой да прибира децата им по-рано или да им помага с домашните.

Детелина Арнаудова, директор на столичното 19 СОУ "Елин Пелин" обясни, че в училището децата от 1 до 4 клас учат целодневно, а децата от 5 до 12 клас - на две смени. Причината - не могат по друг начин да поберат всички деца в училище.

За Арнаудова е добър вариант децата да учат сутрин и в една смяна, но това би означавало промяна на модела на финансиране на училищата, защото и сега те трудно финансират училищните дейности. Едносменният режим ще намали броя на учениците, допълни Арнаудова. Тя се опасява, че ако бъде въведена една смяна, училището няма да успее да изпълни основната си социална функция - за достъп до образование.

Споделяне

Още от България