Столична община смята да си откупи банката и бизнеса с чистотата

Столична община смята да си откупи банката и бизнеса с чистотата

Столичната община възнамерява да откупи от бизнесмена Христо Ковачки изгубения си контрол върху "Общинска банка", а от инвестиционният фонд "Екуест" – бизнеса с почистването на София. Преговорите с концесионерите по сметосъбирането ще започнат в петък, а обсъжданията във връзка с банката се проведоха още в четвъртък.

Ръководството на финансовата институция запозна общинските съветници от стопанската и финансовата комисии с текущото ѝ състояние. Заседанието бе закрито за медиите заради наличието на данни, които са търговска тайна.

Градският парламент даде мандат на своя председател Андрей Иванов да преговаря с останалите акционери в "Общинска банка". Кметството изгуби контрола си в нея преди четири години, след като няколко общински фирми без разрешението на СОС продадоха своите акции на фирми, близки до Ковачки.

Всички политически групи в СОС подкрепиха започване на преговори с бизнесмена, като шефът на СОС Андрей Иванов смята, сега "конюнктурата е подходяща."

Христо Ковачки е следствен за укриване на данъци в особено големи размери и е на свобода под рекордна съдебна гаранция от 200 хил. лв. Той вече призна, че голяма част от неговия бизнес е финансиран с кредити. Според публикации в сръбската преса бизнесът му съседската държава не върви добре, а в същото време Агенцията по приватизация все още чака от него 100 млн. лв. за ТЕЦ "Бобов дол".

Първото напомняне, че "сега е моментът" да се върне общинския контрол върху "Общинска банка" дойде от групата на БСП в градския парламент, ден след повдигнатите на Ковачки обвинения.

По принцип намеренията на общината бяха да продаде дела си в банката, оценена от консултантите на 220 млн. лв. Сега обаче тази продажба е малко вероятна заради финансовата криза, независимо дали ще се стигне до сделка с Ковачки, каза Андрей Иванов.

Общината ще предложи и вариант с едностранно вдигане на капитала на банката, ако бизнесменът не иска директно да продава акции.

"Банката е в много добро състояние. Получихме информация, че дори и евентуално изваждане на парите на София няма да ѝ се отрази", коментира председателят на съвета.

По другата голяма инициатива – откупуване фирмите, които държат концесията по чистотата – на "Московска 33" все още нямат ясен план за действие.

Инвестиционният фонд "Екуест" купи бизнеса от Румен Гайтански – Вълка преди година и половина с посредничеството на кмета Бойко Борисов. Въпреки липсата на официално оповестени числа, спряганата сума е около 45 млн. евро.

В общината са склонни да поемат кредите на фонда, с които е платено за концесията, но ако продажната цена бъде намалена.

Андрей Иванов уточни, че няма да се търси откупуване на чистотата на всяка цена. След 1 март 2009 г. "Новера" ще държи почистването в 19 от общо 24-те района в София. Другите пет бяха спечелени с конкурс от австрийската компания "Заубермахер".

Конкурсът обаче е обжалван от конкурентната фирма "Титан-АС", а кметът Бойко Борисов няма намерение да подписва договор с австрийците преди да минат всички съдебни инстанции, въпреки че има тази възможност.

Той обяви, че смята да използва това време за обмисляне на въпроса дали Столичната община да не направи свое комунално предприятие.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска обясни действията на администрацията с изскочила внезапно законова възможност. Народното събрание отмени задължението фирмите, занимаващи се с почистване, да са регистрирани по Търговския закон. Промените влязоха в сила през тази седмица. Това отвори възможност почистването в София да се извършва от общинско предприятие под прекия контрол на кмета.

Все още не е ясно как общинският бюджет за 2009 г. може да понесе тези разходи на фона на информациите за свиващи се приходи от строителство и търговия с имоти. Градският парламент може да използва парите от приватизационния фонд, които възлизат на над 100 млн. лв.

Още по темата
Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?