mediapool.bg Ти си това, което четеш

Столична община стана отличник по финанси

Седем града вече са получили спасителни заеми от правителството
Цветелина Соколова | 16:08 | 10 ноември 2017 | 0 коментара

Столична община е общината с най-добрите финансови показатели в България, обяви финансовото министерство, което представи редовния си тримесечен обзор на финансите на местната власт към 30 септември.

През второто тримесечие първата позиция се държеше от Варна, която сега става подгласник на София. На трето място в класацията е по-малка община – Панагюрище.

"Комплексният анализ на показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за третото тримесечие на 2017 г. показва, че с най-добри параметри на тези показатели са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня", коментира финансовото министерство.

Най-голям излишък по бюджетите си към третото тримесечие формират София, Варна, Пловдив, Бургас и Ямбол. Най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи спрямо края на 2016 г. отчитат София, Сливен, Пловдив и Смолян, става ясно още от анализа на МФ.

Столицата няма почти никакви просрочени задължения, има текущ излишък в размер на 90- млн. лв. и добра събираемост на данъците върху имотите и автомобилите – към 73.5%. Дългът на общината е 634 млн. лв., но той се обслужва редовно.

За разлика от добре представящите се общини в другата крайност – с най-негативни тенденции по показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивст и инвестиционна активност – се намират следните общини: Борино, Угърчин, Неделино, Доспат, Рила, Никола Козлево, Черноочене, Бойчиновци, Сатовча, Самуил, Белица, Батак и Антон.

В "черния" списък трябва да се добавят т. нар. общини в процедура по финансово оздравяване, които са 32. От тях 7 общини вече имат одобрени от министър Владислав Горанов планове за оздравяване, които им дават право и на безлихвени заеми от бюджета.

От началото на годината финансовото министерство започна да отпуска временни безлихвени заеми на закъсалите общини по новата процедура, действаща в закона от средата на 2016 г. Към септември 2017 г. седемте общини, които са получили подобни кредити, са Тетевен (1.1 млн. лв.), Сунгурларе (1.5 млн. лв.), Белово (2 млн. лв.), Велинград (3 млн. лв.), Септември (3.3 млн. лв.), Перник (4 млн. лв.) и Сливен (5 млн. лв.). Парите са им предоставени, след като финансовото министерство е одобрило плановете им за оздравяване. Ако те ги изпълнят успешно, законът предвижда възможност кредитите да се опростят.

Въпреки че седемте общини правят опити да подобрят финансовото си състояние, някои от тях продължават да се сблъскват с нови проблеми. Преди дни например се разбра, че частен съдебен изпълнител е запорирал сметките на община Сливен заради претенция на МОСВ в размер на 4.5 млн. лв. заради проваления воден проект за града по ИСПА от времето на кмета Йордан Лечков.

Просрочените задължения на общините у нас леко нарастват до 153 млн. лв. към 30 септември 2017 г., става ясно още от данните на МФ.

Общият размер на общинския дълг към 30 септември 2017 г. незначително намалява спрямо 2016 г. и достига 1.2 млрд. лв.

Още от Бизнес