Столична община търси как да запази парка около езерото в "Дружба"

Жителите на квартала обещаха всекидневни протести, ако се допусне застрояване

Столична община търси терен, който да предложи на собствениците на имота до езерото в "Дружба", за да се запази парка. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по повод протестите на жителите на квартала срещу поредния строеж в зелена площ.

Десетки жители на квартала протестираха в понеделник срещу вдигането на 8-етажна жилищна сграда на метри от езерото и заплашиха с ежедневни демонстрации.

Заграждането на имота от около 3 декара започна в неделя около 9:30 часа под "прикритието" на дъжда. Хората от съседните блокове виждат и излизат на спонтанен протест, който събира десетки граждани. Така временно спират изкопните работи за поставянето на оградата, съобщиха от Обществения съвет на жк "Дружба 2".

Теренът се намира се между блокове 121 и 122 в жк "Дружба 1" и е реституиран през 2009 г. след което е препродаден. Според справка в Агенцията по геодезия и кадастър имотът се води зелена площ, каза Димитър Илиев, жител от съседен блок, който е направил справка на сайта на агенцията. По негови думи представилата се за собственик на имота е заявила, че има намерение да строи 8-етажна жилищна сграда. Документи за това обаче не е представила.

Поставянето на ограда от собственика на имота също не може да стане, без да му бъдат издадени съответните разрешителни от общината. Не стана ясно дали такива документи са налични.

Според главния архитект на София Здравко Здравков след промени в закона от 2015 г. собственикът на имота може да го загради с прозирна ограда, без да уведомява за това общината. На снимките обаче ясно се вижда, че се правят изкопни работи, което няма как да стане, ако от общината не бъде пусната строителна линия.

Проблемът на всички тези реституирани имоти е, че оставиха едни "тиктакащи бомби" вътре в самите жилищни комплекси, каза арх. Здравков. "Сега ние сме длъжни да намерим правилната форма за решения, но срещу нас има частна собственост и трябва да отчитаме, че тя не може да бъде експроприирана. Държим на диалога в търсене на правилното решение, защото за гражданите този район е част от зелената система", каза още главният архитект.

Районният кмет Ивайло Цеков заяви, че към момента няма подадено инвестиционно намерение и издадено разрешение за строеж. Той обеща пълна проверка на случая и публично оповестяване на информацията по него.

Според общия устройствен план на София мястото е предвидено за жилищно строителство, но без обществено обсъждане това няма как да стане, каза районният кмет.

Жителите на квартала са категорични, че няма да допуснат застрояване на зелената площ и са готови на всекидневни протести.

"Това е корупционна сделка за вниманието на главния прокурор и столичния кмет Йорданка Фандъкова", каза възрастна жена, без да се представи. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?