Столична община търси вариант за изграждане на велоалея по бул. "Дондуков"

Ремонтът на централния столичен булевард обсъден и на заседанието на правителството

Столична община търси вариант за изграждане на велоалея по бул. "Дондуков"

Столична община търси вариант за изграждане на велоалея по бул. "Княз Дондуков" по заръка на кмета Йорданка Фандъкова, след отказа на Министерство на културата да съгласува внесения проект за реконструкция на булеварда и становището за запазване на паветата. Това съобщи пресцентърът на Столична община.

Ремонтът на бул."Дондуков", който тече в момента, е бил обсъждан и на правителственото заседание, съобщиха участници в него пред Mediapool.

Причината е позицията на сдружението "Спаси София", според което пътните платна на булеварда с разнебитения паваж трябва да се асфалтират, а паважът да остане само около трамвайните релси. Общината се отказа от първоначалните идеи за асфалта след натиск на други неправителствени организации, сред които Гражданска инициатива "Обществен и релсов транспорт", Инициатива "Граждани за зелена София", Български център за зелена икономика, фондация "ЕкоОбщност", Съюз на урбанистите, колоездачен клуб "Велосити". Всички те се обявиха твърдо за запазване на паважната настилка, която била по-екологична.
Позовават се и на урбаниста Ян Гел, който помага за изработването на визията на София, който изтъква, че градът трябва да е удобен за хората, а не за автомобилите. В случая обаче става дума за пътно платно, предвидено за автомобили и градски транспорт.

Общинското дружество "София проект" е преработило проекта за ремонт на булеварда съгласно изразеното от Министерството на културата становище за запазване на паважната настилка. Преработеният проект е внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство за окончателно съгласуване.

През това време са възложени доработки на проекта, които да включат обособяването на велоалея, перони на трамвайните спирки и трамвайни ограничители. След изготвяне на доработките (по чл. 154 ал. 5 от ЗУТ) Общинският експертен съвет по устройство на територията ще приеме окончателните варианти, които ще бъдат изпълнени при реконструкцията на бул. "Дондуков" в участъка от бул. "Васил Левски" до Младежкия театър.

Всички варианти, които се проучват в момента, ще бъдат обсъдени с представители на велоорганизациите – целта е да се изгради велоалея, ако тя дава максимална сигурност за велосипедистите, е посочено в съобщението на Столична община.

По искане на кмета Фандъкова предстои да бъде възложено изработването на цялостно силуетно проучване на бул. "Дондуков".

Столична община подготвя промени в Закона за устройство и застрояването на Столична община, с които да направи задължителни насоките по отношение на цветови решения за фасадите на сградите, фасадно осветление, места за реклама, климатични системи и др., които са елементи от силуетните планове. Като пилотен проект беше изработен силуетен план на ул. "Граф Игнатиев".

Столична община е изискала от фирмата-изпълнител да приложи нов за градските условия метод на подредба на паважа. Технологията, която ще се приложи, е с полагане на циментова стабилизация, върху която ще се положи пясъчно легло от 15 см, върху което ще се реди паважната настилка. Тази технология се прилага при строителство на пътища с тежко движение, като циментовата стабилизация играе ролята на основа и на дренаж, който отвежда водата, посочват от Столична община.

Ремонтът на бул."Дондуков" започна на 4 юни. В момента е затворен участък от ул. "Кракра". Премахва се релсовият път и предстои подмяна на канализацията от "Софийска вода".

Споделяне

Още по темата

Още от България