Столична поликлиника пред скрита приватизация

Столичният общински съвет (СОС) преобразува в четвъртък сградата на 22-ра поликлиника в квартал "Гео Милев" от частна в публична общинска собственост като единствена възможност тя да бъде спасена от изземване заради неплатени дългове. По думите на председателя на съвета Андрей Иванов "случаят със здравното заведение е класически пример за измама с участието на неговия управител".

В периода 2003-2004 година поликлиниката е част от Столичния медицински холдинг и се ръководи от Никола Славчев. Според Андрей Иванов през това време Славчев е сключил три неизгодни договора, които са поставили пред ликвидация здравното заведение.

Първият договор е за ремонт и е подписан през 2003 година. Заради неплатените тогава пари към поликлиниката е било заведено дело и Столичният общински съвет е отпуснал чрез Специализирания общински приватизационен фонд 290 хиляди лева за погасяване на задълженията. Тогава Никола Славчев е освободен от поста.

Малко по-късно обаче е станало ясно, че той е сключил още два договора с две различни фирми, които имат един и същ собственик. По тези договори не са извършени плащания и поликлиниката е трупала задължения.

С единия от договорите от фирма "Медискам" ООД се наема апарат за магнитен резонанс срещу 18 000 лева месечно. По думите на Андрей Иванов същият апарат е можел да бъде купен за 35 000 лева. Договорът е останал в сила за период от една година, въпреки че техниката не е използвана изобщо. След неговото изтичане "Медскам" предявява иска за 219 000 лева дължими за апарата и други 66 000 лева обезщетения за закъснели плащания.

Съдът запорира сметките на поликлиниката. Малко по-късно фирма завежда трети иск срещу 22-ри ДКЦ с претенции за обезщетения в размер на 700 000 лева заради неизпълнен договор за наем на помещения в поликлиниката. При проверката се оказва, че и този договор е подписан от Славчев.

При всички тези съдебни претенции към поликлиниката единственият начин да спасим нейната сградата е като я извадим от капитала на ДКЦ-то и я превърнем в публична общинска собственост, обясниха от ГЕРБ.

"Поради съмненията за измама ще сезираме прокуратурата, за да се търсят данни за престъпление. Ако се докаже престъпление, ще търсим платените до този момент пари от Никола Славчев", заяви Андрей Иванов.

Междувременно Столичният общински съвет даде ход за сливането на "Паркинги и гаражи" със Столична компания за градски транспорт. Новото дружество ще се нарича "Център за градска мобилност". Освен за публичния транспорт, то ще отговаря за организацията на движението и паркингите в града. Центърът ще бъде управляван от борд с петима членове.

Споделяне

Още от България