Столичната болница “Шейново” с празни сметки, лекарите бягат

Столичната болница “Шейново” с празни сметки, лекарите бягат

Една от най-реномираните доскоро акушеро-гинекологични болници у нас - “Шейново”, е с празни сметки, лекарите бягат, а ражданията са паднали наполовина. Всичко това се случва от година и половина, стана ясно по време на сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Скандалните разкрития бяха направени по повод неаргументирано предложение за назначаването на нов временен шеф на болницата, номиниран от ГЕРБ.

Трябва да изберем нов и.д. директор, защото болницата е в тежко финансово състояние, лекарите напускат, а ражданията са намалели наполовина, каза доц. Лилянда Еленкова, председател на здравната комисия в СОС от ГЕРБ. Тя уточни, че за последната година и половина са напуснали шестима лекари гинеколози и трима анестезиолози. Според доц. Еленкова ражданията са намалели наполовина заради двата смъртни случая с родилки, които станаха през есента на 2011 г.

Според лекари от болницата обаче това е обща тенденция за всички болници в страната заради драстичното намаляване на раждаемостта, която за 2012 г. се върна на нивото от 1945 г.

“За една година болница “Шейново” е тотално съсипана. Големият въпрос е това умишлено ли се прави или е случайност”, каза Владимир Кисьов от СДС.

Мотивът, че заради проверка в бившата болница “Тина Киркова” трябва да назначим нов директор на “Шейново” не го разбирам, каза Желю Бойчев от БСП.

Неясно финансово състояние

Никой общински съветник не се ангажира какво конкретно е финансовото състояние на болница “Шейново”. Като принципал на дружеството Столичният общински съвет взе решение на съвместно заседание на комисиите по здравеопазване и стопанска политика да бъде изслушано ръководството. То трябва да представи отчет какво е финансовото състояние на болницата и какво се случва в нея.

Според последния публикуван финансов отчет за 2011 г. в търговския регистър дружеството приключва годината с печалба от 3000 лв. при загуба от 73 000 лв. през 2010 г. Болница “Шейново” обаче е на плюс благодарение на натрупаната неразпределена печалба от минали години в размер на над 1.6 млн. лв.

Приходите на болницата от медицински дейности през 2011 г. са паднали на 7 млн. лв. от 7.9 млн. лв. година по-рано, сочи още финансовият отчет на дружеството.

Висящо положение

В момента управлението на болницата е във “висящо положение”, по думите на председателя на СОС Елен Герджиков. До заплетената ситуация се стигна след като беше спряно назначението на новия директор Константин Маленов. СОС реши той да не се назначава докато не приключи проверката в “Първа АГ Болница – Света София” (бившата “Тина Киркова“), където Маленов беше временно директор през 2012 г.

В момента “Шейново” се управлява от 3-членен борд, в който влизат лекарите Таня Андреева, Румен Велев и Пламен Димов. Таня Андреева е и и.д. директор на “Шейново” от края на 2011 г.

Пламен Димов беше избран за член на директорския борд от СОС на 14 февруари, като е встъпил в длъжност от 1 март, става ясно от търговския регистър.

Лиляна Елендова от ГЕРБ предложи Пламен Димов да стане и.д.директор. В доклада ѝ нямаше посочени мотиви, нито искане за освобождаване на Таня Андреева. От БСП посочиха, че това е юридически неиздържано. Предложението на Еленкова не успя да събере необходимото мнозинство и не мина. Така Таня Андреева ще продължи временно да ръководи болницата.

Андреева зае временния директорски пост на 1 декември 2011 г. след като Иван Костов беше отстранен заради два смъртни случая с родилки, но остана в директорския борд. През 2012 г. общинските съветници избраха Иван Костов за шеф на “Първа АГ Болница – Света София”. Той назначи проверка и изкара злоупотреби на дотогавашния шеф Константин Маленов, който пък трябваше да стане директор на “Шейново”. Това обаче осуети назначението му.

Това е типичен пример “за груби кадрови грешки на хора с комерсиални интереси”, каза Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ. Съветници пък си шушукаха, че всички назначения в тези болници са ставали под натиска на бившия депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?