Столичната чистота отново затъна в юридически проблеми

Столичната чистота отново затъна в юридически проблеми

Столичната община първо ще преговаря с австрийската компания "Заубермахер" и едва тогава ще обяви новата обществена поръчка за почистването на София. Това стана ясно в четвъртък по време на сесията на градския парламент. "Заубермахер" спечели в края на 2008 година конкурса за почистването на районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица".

Конкуренцията в лицето на "Титан" обаче обжалва по съдебен ред процедурата и не се стигна до подписването на контракт. Преди два месеца българската компания безпричинно оттегли иска си и това развърза ръцете на австрийците да си поискат спечеленото.

Столичният общински съвет (СОС) даде мандат на кмета Йорданка Фандъкова да проведе преговори до края на година със "Заубермахер", за да бъде решено какво да се прави с тази процедура. През това време няма да бъде обявявана обществената поръчка, която предвижда разделяне на София на 8 района и отдаването им за почистване от частни фирми за период от 4 години. Въпреки това СОС прие в четвъртък и условията на тази поръчка.

В нея могат да участват фирми, които за последните 3 години са декларирали положителен финансов резултат, оборот от минимум 7 милиона лева за всяка една отделна година и да са чистили територии с население най-малко 200 000 души. Всяка фирма ще може да кандидатства за най-много два района.

Първоначално кметът предложи градът да бъде разделен на 6 части, оборотът да е 5 млн. лева, а предишният опит да бъде за територии с двойно по-малко население. Самата група на ГЕРБ обаче не прие тези условия и ги промени в последните три дни. Фандъкова не се противопостави на това.

Очаква се поръчката да бъде обявена до края на януари, когато бъде изяснен въпросът със "Заубермахер". Председателят на общинския съвет Андрей Иванов обясни, че ако австрийската компания се съгласи да намали цените по обществената поръчка, то може да се пристъпи към пълна преработка на условията на поръчката.

През 2008 година "Заубемахер" успя да спечели конкурса с цени, които бяха с около 30% по-високи от тези на концесионерите "Новера". Така за почистването на петте района са нужни около 28 милиона лева при наличен общински бюджет през 2010 година по-малък от 20 млн. лева. Намалелите постъпления от такса "смет" заради кризата принудиха кметството да отдели значително по-малко пари за почистването на целия град – 46 милиона лева.

Андрей Иванов заяви, че кметството ще поиска от "Заубермахер" или да се съгласи за драстично намаляване на цените, или да се откаже от спечелената поръчка. От Агенцията за обществените поръчки вече консултираха кметството, че може и да не сключат договора ако нямат пари да платят.

При съгласие от страна на австрийците да редуцират финансовите си претенции, новият конкурс ще бъде пуснат само за 19 района при ново деление на зони. "Заубермахер" ще се уреди с договор за 7 години.

На фона на тази каша мнозинството от ГЕРБ отхвърли предложението на БСП за създаване на общинско предприятие, което да чисти идеалния център в града. Споровете по темата продължиха близо два часа. Червените обвиниха управляващите, че се отмятат от решението си в началото на 2009 година, част от града да се чисти от самата община. ГЕРБ заявиха, че няма възможност да се отделят 12 милиона лева за създаването на предприятието

Кметът Фандъкова добави, че не може да се рискува чистенето на идеалния център да бъде дадено на предприятие, което няма необходимия опит.

В отговор БСП гласува против условията на обществената поръчка, които в крайна сметка бяха приети с 40 гласа "за" и 13 гласа "против".

Споделяне

Още от България