Столичната община безсилна да си върне паркинга при НДК

Столична община е безсилна да си върне паркинга при НДК. Вече втора година няма резултат от преговорите, които се водят между Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и фирма “Джи Ти Ай”. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която представи в петък работата на дирекция “Вътрешен одит” през изминалата година.

Предприемане на действия за уреждане на взаимоотношенията между ЦГМ и гараж “Витоша”, както се именува паркингът за 350 автомобила, е една от препоръките на общинското звено, каза Фандъкова.

Досегашните опити на Столичната община да си върне подземния гараж с площ от 13 250 кв.м завършиха със смъртта на двама шефове на общинската фирма "Паркинги и гаражи" – Георги Василев, който беше убит през 2005 г., и на Марчело Доковски, който загина при умишлен пожар на дома му през юли тази година. В края на 2011 г. столичният кмет и тогавашният председател на общинския съвет Андрей Иванов обещаха да го приключат в “максимално кратки срокове”, но очевидно и до днес няма решение. За близо 20 години съвместно стопанисване на паркинга в общинската фирма не е влязъл нито лев.

Това не е единственият паркинг, който не носи доходи. Други три паркинга са с изтекли договори още през 2011 г., като до този момент ЦГМ не е направил нищо, за да промени това. Така старите наематели продължават да плащат символични наеми, е установила проверката на “Вътрешен одит”.

Това са паркинг в жк. “Младост 3” с 35 паркоместа и месечен наем от 500 лева, друг в жк. “Младост 4” с 50 места и месечен наем от 1000 лева и третият е кв. “Сухата река”, който е с 30 места, а месечният му наем е 540 лева.

“Конкурсите за тях са в процес на обявяване, но до конкурсите се плащат обезщетения на база старите цени, които са фиксирани в изтеклите вече договори. Ще контролираме обявяването на конкурси на пазарни цени”, обеща Йорданка Фандъкова.

Без конкурс е определен мобилният оператор, който обслужва шофьорите в градския транспорт на София, е установила още проверката. Това е другата ѝ препоръка за провеждане на процедури за избор на мобилен оператор. До края на февруари трябва да е готова документацията за поръчката.

Купуването на материали и консумативи от ЦГМ също е ставало без търгове и конкурси, е установила още проверката.

Най-много препоръки са отправени към “Софийски имоти”. Те са свързани с въвеждане на правила, процедури и регламенти, оценяване на рискове.

Общо 15 проверки е направила дирекция “Вътрешен одит” в Столична община през 2012 г. Проверени са 10 общински дружества - “Чистота-Искър”, “ГИС-София”, “Галатея”, “Озеленяване”, “Спортна София”, “Софийски имоти”, “Софинвест” и “Лозана”.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?