Столичната община готви поскъпване на пътуването с градския транспорт

Столичната община е подготвила промени в наредбата за превоз на пътници, според които се предлага увеличение на цените на някои видове билети и карти. Предложението е на и.д. кмета Минко Герджиков.

Според него основната цена на билета се запазва – един лев. Ако обаче се купува в превозното средство от шофьора, той ще бъде 1.10 лева.

Цената за комбиниран превоз – метро и наземен транспорт ще стане 1.60 лв. или с 20 ст. повече.

Талонът за пет пътувания ще стане 4.50 лв. или с 25 ст. повече, според проекта. Талон за десет пътувания е предложено да се купува срещу 8 лева или с 50 ст. отгоре.

Предвижда се въвеждане на половингодишна и едногодишна карта на цена от 255 и 500 лева.

За цените на абонаментните карти на пенсионерите над 68 години се предлага повишение от 2 до 10 лева в зависимост от вида на картата.

С 2 до 4 лева да се повишат и различните видове карти за студенти и ученици, е записано още в промените в наредбата. Запазва се цената само на половингодишните карти. Повишение да има при картите за докторанти, като в зависимост от вида на картата то ще е от 2 до 14 лева.

Без промяна ще останат цените на картите за децата, лишени от родителски грижи, настанени в домовете на Столичната община, картите за спасителите от ПКСС, на ветераните от войните, военноивалидите и военнопострадалите.

Предлага се при картите за пътуване на хора с увреждания без придружител да се въведе диференциране по процента на намалена работоспособност - хората с намалена работоспособност от 50 до 70 процента да плащат по 15 лева за карта за всички линии, от 71 до 90 процента - по 10 лева, а над 90.5 процента - по 8 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?