Столичната община има вече готова стратегия за управление на боклука на София

Столичната община има вече готова стратегия за управление на боклука на София

Готова е Стратегията за управление на боклука в София, съобщи в неделя пред журналисти заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска. Кметът Бойко Борисов и негови заместници - Минко Герджиков, Юлия Ненкова и Мария Бояджийска, отчетоха работата си за последните няколко месеца.

Изграждането на завод за битовите отпадъци на София на стойност 131 млн. евро е бъде част от  тази стратегия, допълни Бояджийска.

През април ще бъде обявен търг за предпроектните проучвания за бъдещите инсталации за третиране на столичния боклук, които ще продължат до края на годината. От общината обявиха, че на суходолското сметище има все още около 430 000 куб. м. свободен обем, който може да стигне за допълнително депониране в продължение на година и половина.

Стратегията за управление на битовите отпадъци предвижда комуникационна политика по отношение на софиянци, бизнеса и институциите, които да популяризират разделното събиране на боклука.

Бойко Борисов заяви, че жителите на Горни Богров, Мусачево и Елин Пелин могат да му "се извинят за свършената работа за транспортиране на отпадъците в други общини и спестените им по този начин проблеми".

Борисов отговори на упреците на общински съветници на БСП, които час по-рано му потърсиха публично сметка за несвършената работа в кметството. Според него единият от упреците - нереализирани приходи от рекламна дейност – се сблъсква с отказа на общинския съвет да одобри предложената от него нова наредба. По думите му, общината може да бъде принудена да даде рекламните съоръжения на концесия, от която ще събира поне по 15 милиона лева.

Другата седмица ще е готов и проектът за публичен регистър на общинската собственост в София, съобщиха още от общината и така отговориха на съветниците от БСП, които разкритикуваха забавянето на регистъра.

Споделяне

Още от България