Столичната община иска от концесионерите да опростят лихвите

Столична община ще обжалва решението на Софийския градски съд, чрез което местната власт се задължава да изплати на трите фирми концесионери на столицата - “ДИТЦ”, “Чистота” и “Волф” - над 8 млн. лв. за зимно поддържане, стана ясно във вторник от заседанието на комисията по бюджет към Столичния общински съвет (СОС). Докато тече обжалването на сумите по лихвите, които общината дължи на концесионерите, съветниците възложиха на кмета Бойко Борисов да преговаря с фирмите за техния размер.

Според заместник-кмета Минко Герджиков е възможно да се спестят около 400 хил. лв. от парите на софиянци. В началото на годината Столичната община дължеше на фирмите концесионери около 15 млн. лв. В хода на съдебната процедура обаче общината е погасила част от задълженията в размер на 4,6 млн. лв. и сумата, която съдът е присъдил, че трябва да се изплати на концесионерите, е малко над 8 млн. лв. заедно със съдебните такси.

Заместник-кметът уточни, че общината дължи най-много пари на собствената си фирма “Чистота” – 3,980 млн. лв. На фирма “Волф” местната власт трябва да плати 2,190 млн. лв., а на “ДИТЦ” – 2 млн. лв.

От общината уточниха, че всички изпълнени дейности са фактурирани и са признати от местната столична администрация.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?