Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столичната община мълчи прави ли търгове само с един кандидат

Варна е първенец по договори без търгове, а Бургас по конкурси с един участник

2 коментара
Столичната община мълчи прави ли търгове само с един кандидат

Столичната община не е предоставила данни на Министерството на финансите колко фирми са участвали в проведените от нея обществени поръчки, по които е имало плащания през 2020 г. Заради липсата на тази информация става невъзможно да се установи по каква част от търговете е имало реално състезание между фирми и каква част са с един изпълнител. Последната практика винаги поражда съмнения за непрозрачност и субективизъм. Липсата на данни от София лъсна в четвъртък от изнесени официални данни от министъра на финансите Асен Василев по време на Обществения съвет за разходването на бюджета. В същото време морската столица Варна се оказва първенец по възложени дейности без обществени поръчки - цели 60 от 274.

Другият голям морски град Бургас е "отличникът" по възложени поръчки, в които е участвал само един участник - 156 от 281.

София тепърва ще обобщава данни

От Столична община посочиха пред Mediapool, че информацията с колко състезатели са правени обществените поръчки не е предоставена на ведомството на Асен Василев, защото им е необходимо много повече време за обобщаването ѝ. Оттам посочиха, че събират данни от 24-те си районни кметства и от над 60-те си второстепенни разпоредители на общински средства. Наред с това направиха и уговорка, че информацията за обществените им поръчки е публична в платформата на Агенцията за обществени поръчки и всички плащания над 10 000 лева се одобрявали от ведомството на Василев.

От представената непълна информация на МФ става ясно, че в София през миналата година са текли плащания по 228 договора на обща стойност 605 млн. лв. Първенец, макар и само с един договор, е общинската фирма "Метрополитен", но за цели 50 млн. лв. Конкретният договор не е споменат, но най-вероятно е бил свързан с изпълнението на третия лъч на метрото. Прелюбопитна е втората фирма сред първенците по взети милиони от общината - Софекострой ЕАД. За 2020 г. нея са посочени 18 договора за 46 млн. лв.

Прелюбопитна е историята на тази общинска фирма. На 14 януари т.г. Столичният общински съвет взе решение столичното дружество "Чистота Искър" да се превърне в "Софекострой" и наред със сметосъбирането, да започне официално и да строи.

В доклада, с който стана трансформацията, бе посочено, че през 2020 г. общинската фирма е осъществила строителство в областта на инфраструктурното и високото строителство. Изброени са обекти, сред които най-любопитният е ремонт на сектор "Примати" в Зоологическата градина. А също и ремонти на 42-а детска градина "Чайка", изграждане и ремонт на детски площадки, на пешеходни алеи, на публично улично осветление, ремонт на мост и пешеходна алея в Южен парк и др.

"Реално с това решение София си официализира дружество, което подобно на държавната "Автомагистрали" ще строи без търг и техника. Посоченият ремонт на хабитата за маймуни в зоопарка бе възложена без обществена поръчка. Освен това, отново без обществена поръчка фирмата има договор за ремонт на 56 детски площадки в София", коментира тогава пред Mediapool Борис Бонев от гражданската инициатива "Спаси София".

В "топ 3" влиза и "Трейс груп холд" с четири договора за 38 млн. лв. От справката на МФ обаче не става ясно за кои обекти, изпълнявани в столицата от компанията, е платена тази сума. Някои от обектите, които изпълнява фирмата, са реконструкция на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер", участък от разширението на третата линия на метрото и др.

Буксуване с детските градини в столицата

От данните, осветени от Министерство на финансите лъсва и друг тревожен факт, свързан с един от най-големите проблеми на столицата - недостигът на детски градини.

За решаване на този проблем правителството на Бойко Борисов е отпуснало с постановление на МС 68 млн. лв., от които 65 млн. лв. за столицата, ръководена от Йорданка Фандъкова, която доскоро бе в ръководството на ГЕРБ. Данните на МФ обаче показват, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2021 г.

Усвоени са едва 11% от парите или 10 млн. лв., като се очаква до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лв.

Прелюбопитен е фактът, че за 13% от средствата все още дори не са обявявани обществени поръчки. От Столична община посочиха, че плащания се правят само за извършени дейности, а не под формата на аванси.

Около 10 000 деца в София тази година не успяха да намерят място в общински детски градини, и около 4 000 деца в частни. Това стана причина и за протести на родители с искане на оставката на кмета Йорданка Фандъкова.

На този фон, изненадващо Фандъкова обяви за виновни с проблема за детските градини районните кметове от опозицията, които според нея не упражнявали достатъчно контрол и строежите на сградите се бавили. Районните кметове отрекоха тези твърдения.

Варна първенец по възлагане без конкурс

Варна е сключила 60 договора без да извършва обществени поръчки, става още ясно от данните на МФ. В топ 10 на изпълнителите на обществени поръчки с един участник първенец е "Хидрострой" АД. Фирмата има цели 16 договора, които директно са ѝ възложени, за 20.5 млн. лв.

Това е варненска компания на бившия пътен шеф Велико Желев, която премести офиса си в София. Тя беше водещ партньор в консорциума, който изгради Северната скоростна тангента на София.

Участва и в изграждането на подхода към бъдещия тунел под връх Шипка, а след това спечели и поръчката за самия тунел, строи магистрала "Хемус" и др.. Собственикът ѝ купи и свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98", която впоследствие ребрандирана на ВДХ.

Бургас - отличник по търгове с един участник

Бургас е отличник по търгове, направени само с един участник. От общо 281 възлагане на дейности, 156 са проведени именно с един участник. Първенец сред тях е "Нелсен Чистота" с договор за 73.8 млн. лв. Фирмата е част от холдинг "Титан" на братя Димитър Борисов и Иво Иванов.

Втори се подрежда "Щрабаг" с договор за 12 млн. лв.

Пловдив без конкурс дава най-много за смет

Първенец в обществените поръчки с един изпълнител в Пловдив е КМД ЕООД. По данните на МФ дружеството по този начин е получило 3 договора за 57.6 млн. лв. На сайта си компанията обявява, че е най-бързо развиващата се комунална компания за събиране, транспортиране и временно съхраняване на над 140 вида отпадъци. Разполага с над 200 машини, от които над половината са с екологичен стандарт ЕВРО 5 и Евро 6.

Търговският регистър показва, че собственик е дружеството "Евроконсулт 2007" АД. Зад него стоят Иван Тупаров, Петя Иванова и Атанас Търев. Любопитен детайл е, че Иван Тупаров е републикански шампион по дълъг скок, който е първият българин скочил над 8 метра. Съдружникът му Атанас Търев е бивш спортист, рекордьор на овчарски скок. Той печели няколко бронзови медала на европейски първенства, а през 1986 година е европейски шампион в зала.

Търев е и предишен съдружник на оръжейния търговец Николай Гигов в проекта за изграждане на завода за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци.

Синът на Асен Търев - Кирил Търев е общински съветник от земеделски съюз "Александър Стамболийски" в община Пловдив. През зимата той бе в епицентъра на скандал, след като стана ясно, че е събрал 70 гости заедно с фолк певици в ресторант за да отпразнува 30-ия си рожден ден. Работата на ресторантите по това време бе тотално забранена заради действащ локдаун, свързан с Covid-19.

За по-малко милиони, но пак с един участник

Останалите общини, включени в проучването на МФ, също имат възлагане с един участник, но прави впечатление, че договорите са под 1 млн. лв. Например, първенец за община Стара Загора е фирмата Вал-ком ЕООД, която е получила 900 000 лв. и е собственост на Крум Здравков. Дружеството е член на Камарата на строителите в България. В момента фирмата изпълнява ремонта на руския пазар в града.

Община Перник е дала 11.5 млн. лв. отново с поръчка с един участник по два договора на Райкомерс Конструкшън ЕАД, която от своя страна е собственик на Райкомерс Инженериг. Собственици на фирмата са семейство Козареви - Благой Козарев, Илия Козарев, Райна Козарева и др.

В Русе над 11 млн. лв. са дадени директно на консорциум "Паркстрой", управляван от Николай Владов за поддържане на зелените площи на града. В обединението влизат дружествата "Инфрабулпак" ЕООД и Вектор ЕООД. Първото дружество е собственост на Елена Станьова, а второто - Христо Трошанов.

Във Велико Търново първенец е консорциум "Регионално депо Велико Търново", който е взел директно от общината над 10 млн. лв. В него влизат "Политрейд Кънстръшън" и Ай Би Пи Мениджмънт, като първата фирма е собственост на втората, зад която стоят Паулина и Михаела Христови. И още "Скок - С" и "Ресурс фонд". Зад "Скок-С" стои споменатия вече Атанас Търев, който отговаря и за сметоизвозването на Пловдив.

Над 8 млн. с три договора без допускане на други участници са възложени на Еф Си Си България ЕООД, което е български клон на австрийско дружество. То обаче е закупено през 2020 г. от варненската фирма "Уейст Солюшънс България". От своя страна фирмата е собственост и на "Уейст Солюшънс". В дружеството сред управителите е Кирил Атанасов Търев. Последният, както бе споменато е син на Атанас Търев, за който стана ясно че участва в сметоизвозването на Пловдив и Велико Търново.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Контрапункт
    #2

    Соф.обшина мълчи, щото инак трябва да признае, че прави такива далавери!

  2. преспав
    #1

    Бах мама му. Тези съвсем за "канарчета" са ни имали. Всичко възмогжно са раздали на "свои" фирми - ясно е на всички защо ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.