Столичната община няма да увеличава данъците за 2010 година

Столичната община няма да повишава местните данъци и такси през 2010 година, прогнозира в петък временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. През последните две години местните данъци и такси неизменно бяха вдигани. За 2008 година оправданието бе правителственото решение да увеличи с 50% данъчните оценки на имотите.

Според Герджиков увеличение за 2010 година няма да има, тъй като общината ще инвестира в инфраструктура с пари от ЕС и кредити. Неговите очаквания са бюджетът на София отново да надхвърли 1 млрд. лева, като през тази година той възлиза на около 1.1 млрд. лева.

Европейските средства, държавното съфинансиране и кредитите ще бъдат използвани основно за продължаване на строежа на метрото, изграждането на инсталациите за преработка на битовата смет и кръстовища на две нива.

В момента Столичната община има забавени плащания за около 15 милиона лева към строителните фирми, които асфалтират улиците, както и тези, които се занимават с почистването на 24-те района на града.

Очаква се, ако кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели частичните избори, Минко Герджиков да остане на поста зам.-кмет по финансите. Така той ще навърти впечатляващите 8 години в тази роля.

Споделяне

Още от Бизнес