Столичната община обеща по-нови автобуси до Владая след оплакване на жители

Столичната община се ангажира да увеличи броя на автобусите по линия номер 59 до Владая от 15 септември, а от октомври "душегубките" да бъдат подменени с "по-нови". Обещанието даде новият 27-годишен зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев след писмо на жители на селото, с което те настояват за подмяна на старите "барутници".

"Ще възложа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да направи постоянно наблюдение по линията и ако се налага увеличение с още коли, да се направи такова допълнително. Паралелно с идването на новите автобуси за градския транспорт в столицата колите, които обслужват 59-та линия, също ще бъдат подменени с изцяло ниско подови автобуси", каза Евгени Крусев пред БНР.

Автобусна линия 59 вече изпълнява курсове до жп гарата на Владая, които са синхронизирани с разписанието на влаковете, допълни той.

В момента по линия 59, пътуващ по направлението София - Кулата през Владайското дефиле, се движат едни от най-старите автобуси на градския транспорт, сигнализира Васил Николов.

"Автобус 59 представлява истинско изпитание за пътниците, осмелили се да рискуват с подобна транспортна услуга. Изгорелите газове и неугледният му външен вид го характеризират като нещо гордо носещо псевдонима си "барутник". Такива автомобили, изключително упорити в опита ни да ги пенсионираме. Макар и "здрави", дължат дълголетието си на изобретателните механици и сериозното количество тел използвано за целта си", пише в писмо на жителите на село Владая до медиите.

Те посочват, че в продължение на години са били потърпевши от безразличието на общината по отношение на транспортното обслужване. Хората се оплакаха и от разреждане на автобусите по линията и ранното приключване на последния курс, което лишава младежите в селото от социален и културен живот.

Друго искане на владайчани е да бъдат монтирани багажници за велосипеди на автобусите до селото, които да бъдат с капацитет поне 5 колелета. По думите им това би дало възможност за алтернативен транспорт за живеещите в Княжево и Владая.

Споделяне