Столичната община обяви поръчката за нов приют за кучета за 1.3 млн. лв.

Столичната община обяви поръчката за нов приют за кучета за 1.3 млн. лв.

Столична община най-после обяви поръчката за изграждане на нов приют за бездомни кучета за 1.3 млн. лв. в Горни Богров. Това става повече от два месеца след трагичният инцидент с проф.Ботьо Тачков, който беше нахапан до смърт от улични четриноги. Забавянето се дължеше на факта, че общината поиска от земеделското министерство да смекчи условията за да не строи луксозни кучкарници.

Сега приютът в район Кремиковци ще бъде метални навеси с обособени клетки за кучета и дворчета към тях, е посочено в обявлението. Между навесите се предвижда изграждането на пешеходни асфалтови алеи, площадков водопровод за почистване на клетките, павилион за администрация и три склада.

Това ще е първият етап от изграждането на приюта и в него ще се събират 1000 кучета, каза Нина Макарова, директор на дирекция "Околна среда" в Столичната община.

Гаранцията за участие е 13 000 лв. Съгласно Закона за обществените поръчки гаранцията е до 1% от стойността на обекта, което означава, че индикативната стойност на приюта е около 1.3 млн. лв. Срокът за подаване на офертите е 2 юли, като критерият за избор на побудител е най-ниска цена.

Съгласно условията кандидатите трябва да са построили най-малко три подобни приюта през последните пет години. Участниците трябва да имат изпълнени и три договора за ниско строителство за последните пет години, като задължително представят препоръки за тях.

Срокът за изграждането на приюта е 90 дни след подписването на договора с класираната фирма. По думите на Макарова най-късно до началото на авгтуст трябва да има избран изпълнител.

Междувременно доброволци са изградили място за разходка на кучетата в приюта в "Сеславци". През май 30 кучета от приюта са осиновени, като по-голямата част от тях са отишли в Австрия.

Ще връщат отговор на кучешки сигнали

От 1 юли в "Екоравновесие" ще връща отговор на сигналите подадени чрез електронна поща, обеща директорът на общинското предприятие Манол Нейков. Това ще стане възможно благодарение на новата система за сигнали. Чрез нея те ще се разпределят по-бързо към екипите и проблемът ще се решава по-бързо.

С около 40% са намалели сигналите за бездомни кучета през изминалия месец. През май са получени 1023 сигнала в “Екоравновесие”, докато през април са били 1723. Две трети от тях са по телефон, а останалите по електронна поща.

През май е получен сигнал за ухапана жена в района на вилната зона "Малинова долина". Екипите на "Екоравновесие" не са открили кучетата. Сигналите за ухапвания на граждани от кучета за май са намалели с една трета спрямо април, когато са подадени 39 сигнала, отчете Нейков.

Заловени кучета през май са 546, като 544 от тях са кастрирани и чипирани. От тях 158 са заловените кучета от ромските махали, като 140 от тях вече са върнати. Това се случва във връзка с кампанията, която започна от 8 май, за намаляване на популацията на кучетата в ромските махали. От ромските махали ги предават доброволно, за да ги кастрираме и след това ги връщаме, каза Нейков.

Броят на екипите, които ловят бездомните четириноги в София е увеличен на седем от 1 юни. За целта Министерството на отбраната е дарило четири автомобила за оборудването на бъдещите екипи на "Екоравновесие". Увеличаването на екипите е за да се обхванат повече квартали и да се реагира на сигналите на гражданите, посочи Нейков.

Разходите на предприятието били намалели

Разходите на общинското предприятие за май са 63 040 лева. От тях 37 878 лева са за материали. Спрямо април разходите са намалели, като на кастрационни центрове на неправителствени организации 17 283 лева.

Разходите за заплати за щатния и извънщатния персонал са 21 699 лева, от които за щатния персонал са 14 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?