Столичната община отказва услуги при неплатени данъци

Столичната община отказва услуги при неплатени данъци

Заради натрупаните огромни задължения на граждани и фирми към Столичната община , служителите ѝ са започнали да отказват да извършват административни услуги на длъжниците, докато не изчистят просрочените си задължения. Това научи Mediapool от източници в кметството.

Към момента физическите и юридическите лица дължат на общината над 60 млн. лв. неплатен данък сгради и такса смет. Това е принудило общинската администрация да предприеме тази нова политика по отношение на услугите, за да може си прибере вземанията.

В законодателството и общинските наредби обаче няма изрични текстове, според които администрацията може да отказва услуги.

Според столичния зам.-кмет по финансите Минко Герджиков обаче европейската практика по отношение на местните данъци и такси е именно първо гражданите да погасят просрочените си данъци и след това да получават услугите, които им се полагат.

“Ние можем да предложим на Столичния общински съвет да вкара в наредба правилото за получаване на услуги само след платен данък, но, според мен, това е излишно. Нашата практика е след като установим, че клиент на общината има просрочени местни данъци и такси, да го помолим първо да ги погаси и тогава да дойде, за да му бъде извадена данъчна оценка, например”, обясни пред Mediapool Герджиков.

Той съобщи още, че благодарение на тази практика събраните местни данъци и такси от общинската администрация през 2006 г. са се увеличили с над 30% спрямо миналата година. Повечето от хората, които са си погасили своите задължения, са направили това именно след като са поискали дадена административна услуга като изваждане на скица или на данъчна оценка от общината.

От началото на 2006 г. администрирането на местните данъци премина от Министерството на финансите към Столична община. Бяха разкрити 21 районни бюра, в които гражданите могат да платят дължимите данъци. Заради притесненията, че общинската данъчна администрация няма да сработи и да събере дължимите суми, политиката по отношение на закъснелите плащания стана доста по-активна.

“Ние изпратихме писма на всички длъжници, с което ги уведомихме, че дължат определени суми. След това предприехме обаждания на домашните или фирмените телефони. Второто определено даде по-добър резултат”, каза Герджиков.

В същото време той съобщи, че има разминаване между данните на НАП за просрочените местни данъци и на Столичната община. Според данните на НАП дълговете са 90 млн. лв., но те се отнасят към момента на предаването на администрирането на местните данъци на общината. Оттогава част от тях са погасени и реалните просрочени задължения са 60 млн. лв.

Прибирането на просрочените задължения бе определено като един от приоритетите на столичния кмет Бойко Борисов в началото на неговия мандат. Той дори изпрати писма до държавните институции с искане да си погасят дълговете за такса смет на сградите, което впоследствие се оказа първият анонс за неговата политическа атака към кабинета и тройната коалиция.

Споделяне

Още от България