Столичната община пак се заканва да разреши проблема с уличните кучета

Поредната закана на столичната управа за кардинално разрешаване на проблема с уличните кучета последва поредния жесток инцидент с нахапана почти до смърт млада софиянка.

В рамките на месец - месец и половина общинската фирма "Екоравновесие" започва масово прочистване на софийските улици и градинки от бездомните кучета, независимо дали са кастрирани или бивши домашни любимци. Това обяви пред радио Нова Европа в понеделник шефката на екокомисията в Столичния общински съвет Нели Манова.

Тя подчерта, че зооинспекторите повече няма да се съобразяват с тези опознавателни белези, заради които част от уличните кучета досега са избягвали отвеждането им в изолатора. В основата на последния инцидент в Студентския град е бивше домашно куче от породата дого аржентино - порода, селекционирана за лов на пуми.

И прокуратурата се хвана да проверява уличните кучета

Върховната административна прокуратура е разпоредила да бъде започната проверка за дейността на всички кметове през 2004 г. във връзка с уличните кучета, съобщиха в понеделник от прокуратурата. Обвинителите са се самосезирали от информациите в медиите за последните инциденти с нахапани хора.

Проверката ще бъде извършена от окръжните и районните прокуратури в страната за законността в дейността на кметовете на общини, райони и кметства по прилагането на предвидените административни мерки в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Правилника за приложение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и в административно-наказателната дейност от неотменения Указ за борба с беса, се посочва в съобщението.

По думите на Манова, всички бродещи по улиците на София кучета ще бъдат прибрани в изолатор. След това по закон има 14-дневния срок, в който ако никой не дойде да си ги познае или да ги осинови, кучетата ще бъдат упоявани, тоест умъртвявани.

Тя не уточни какъв е капацитетът на изолаторите в София и дали процедурата ще може да приключи към април - май, когато се очаква новата популация.

По думите на Нели Манова, досега общината не е пристъпвала към радикални действия по прочистването на столицата от уличните кучета заради природозащитниците, които насаждали в общественото мнение, че службите се отнасят варварски с животните и в разрез с европейските норми. Пречеха на колите на "Екоравновесие", непрекъснато ги нападаха с камъни, оплака се Манова.

По този повод тя заяви, че столичната община не само ще увеличи обема на инспекторите от "Екоравновесие", но ще въведе и така наречената зоополиция - общински полицаи и полицаи от СДВР ще придружават инспекторите.

Манова заяви още, че ще има контрол и върху разхождането на домашни любимци на улицата, като собствениците на животните без повод ще се глобяват.

По повод очакваните протестни акции на природозащитници шефката на столичната екокомисия коментира, че общината ще предложи на тези организации през март да ги подпомогне да осъществят образователна кампания в София за осиновяване на ненападателни улични кучета. Трябва да е ясно обаче, че осиновяването означава животното да се отглежда в домашни условия, напомни закона Манова и се закани с въвеждането на глоби да пресече досегашната тактика на екозащитниците да плащат по 24 лв., за да освободят хванатите кучета от изолатора и отново да ги връщат на улицата.

Също в понеделник от неправителствените организации за защита на животните обвиниха столичното кметство в неефективни действия - вместо да кастрира уличните кучета и така постепенно да прочисти столицата, тя харчи пари за умъртвяването им, като през това време популацията се увеличава.

Според тях, за 6 години столичната община е похарчила близо 3 млн.лв. за убиване на кучета. По техни данни за периода 1999 - 2002 година са избити 47 725 кучета. През изминалата година са убити 8 453 кучета.

Изразявайки съпричастност към пострадалата в края на миналата седмица софиянка, екозащитниците обвиняват общината, че не кастрира кучетата и затова те се разгонват и образуват глутници, както и че не контролира домашните кучета.

Само кастрацията ще ни спаси от глутниците, е тяхната позиция. На последните избори г-н Софиянски обеща, че ще се справи с кучетата:

Природозащитниците напомнят, че през октомври 2003 г. кметът на столицата Стефан Софиянски им е възложил да изготвят програма за трайно решаване на проблема с уличните кучета. Готовата програма е била одобрена от Националната ветеринарномедицинска служба и е представена на столичната община през януари 2004 г. Тя предвижда контрол върху размножаването на домашните кучета, кастрация и връщане по места на здравите и неагресивни улични кучета, а след втората година на действието ѝ уличните кучета се изтеглят постепенно в приюти.

Срокът на програмата е 4-годишен, а разходите по нея са 250 000 лв. годишно. Според природозащитниците, ако тази програма се изпълнява, на финала ѝ последните 1500 кастрирани и обезпаразитени кучета по улиците ще се изтеглят в приюти и явлението "улично куче" ще изчезне от улиците на столицата.

От неправителствените организации обвиниха Столичния общински съвет, че вместо да обсъди предложената програма, е гласувал допълнителни 300 000 лв. за нов изолатор и е увеличил бюджета на "Екоравновесие", с което общият бюджет, отпускан за проблема с уличните кучета, е нараснал на близо 1 млн.лева годишно.

Споделяне

Още от България