Столичната община пак ще търси концесионер за Централната баня

След като нито една фирма не подаде документи в конкурса за концесията на столичната Централна баня, обявен в средата на миналата година, общината в София предлага да се организира нова процедура.

Идеята на общинарите беше сградата на Централна баня до ЦУМ да се превърне в СПА-център с бар и ресторант, комбиниран с музей на София. Срокът на концесията беше 25 години, а възнаграждението за общината – 12% от общите приходи, но не по-малко от 400 000 лева годишно. Впоследствие параметрите на концесията се промениха, като срокът стана 20 години, а възнаграждението – пак 12%, но не по-малко от 375 хиляди евро годишно.

Срокът за подаването на документите за участие в миналогодишната процедура по конкурса завърши през ноември 2008 г., но нито една от четирите фирми, купили документи, не подаде оферта. Срокът беше удължен до началото на февруари тази година, но оферта пак не бе подадена.

Причината за неподаването на документи според зам.-кмета по строителството Ирина Савина е съчетаването на финансовата криза с високите минимални параметри.

Миналата година Савина прогнозира, че на търга ще се явят много фирми, които ще увеличат значително концесионната такса. По думите ѝ конкурсната процедура ще привлече множество "международни консорциуми с интерес към СПА-туризма".

Сега общината предлага на Столичния общински съвет да отмени старото си решение и да обяви нова конкурсна процедура с първоначално предложените параметри.

По отношение на другия обект в сградата на Централната баня - бъдещия музей на София, от Столичната община чакат решението на ВАС по съдебния спор с единствената фирма, подала документи за процедурата. По решение на комисията тя е била отстранена заради непълнота на подадената конкурсна документация. Ако решението е в полза на фирмата, ще продължим с отварянето на офертата за цената, а ако е в полза на общината - ще обявим нова конкурсна процедура, каза Савина.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?