Столичната община планира двуетажен паркинг под паметника на Цар Освободител

Столичната община планира двуетажен паркинг под паметника на Цар Освободител

Столичната община планира да отдаде на концесия терена под паметника на Цар Освободител за подземен паркинг, стана ясно в понеделник от заседанието на постоянната комисия по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет (СОС). Идеята на кметството е да отдаде за 35 години на частен инвеститор 3650 кв. м точно под жълтите павета срещу парадния вход на Народното събрание.

Идейният проект е на това място да се изгради двуетажен паркинг, в който да има 203 паркоместа. В предварителния техническо-финансов анализ е посочено, че инвеститорът ще изгради съоръжението със собствени средства. Посоченият за проектиране, одобряване и завършване на строителството е между 18-19 месеца, но не по-късно от две години. Общината обаче ще му даде право, докато инвестира в изграждането на подземен да ползва като паркинг зоната около паметника и хотел “Радисън”, която в момента е синя зона.

Идеята за строителството на подземен паркинг бе посрещната радушно от общинските съветници, но те изказаха сериозни опасения както за мястото, така и за предложената им финансова рамка на концесията.

Според предварителния финансов анализ, бъдещият частен инвеститор ще вложи 6 млн. лв. за строителството на съоръжението, ще ползва 5 години парковата зона отгоре и освен това ще започне да плаща минимална концесионна такса в размер на 35 хил. лв. годишно на общината от осмата година след сключване на договора. Едва на 18–та година той ще започне да плаща в бюджета на столицата пълния размер на концесионното възнаграждение от 122 хил. лв. годишно. Предварителните разчети за възвращаемостта на инвестицията са направени на база 2,50 лв./час за паркоместо на подземния паркинг и при 3 лв./час за престой на паркинга отгоре, поясни Недялко Недялков, представител на общината.

Тошко Добрев, общински съветник от “Демократическата партия”, изчисли по груби сметки, че при 2 лв./час, без да е 100% запълнен паркингът, инвеститорът ще си върне парите за 3 години. Изчисленията на Добрев провокираха общинските съветници да поискат от общината пълен финансов разчет на инвестицията, преди да се произнесат принципно за откриване на концесионна процедура. В решението си те поискаха от общината да им предложи и разработен финансов план, в който да отсъства експлоатацията на площада от концесионера за 5 години.

Втората сериозна пречка, която общинарите съзряха в предложението на софийското кметство, бе мястото. Чуха се и искрени предложения, че като ще се учим тепърва как се прави това, нека да е някое друго по-безопасно място, а не точно срещу парадния вход на парламента.  Те поискаха общината да им покаже как този паркинг се вписва в общата транспортна концепция на града и дали входът и изходът на бъдещото съоръжение, които ще се намират от двете страни на паметника, в пиковите часове няма да доведат до още по-голямо запушване и напрежение в този участък.

Според представителя на общината Недялко Недялков, това е единственото място, определено от Столичната община като възможно място за подземен паркинг, на което са направени предварителни проучвания. Археолозите са уточнили, че за това място нямат информация да има археологически находки, но този факт не може да се изключи напълно, коментираха от общината. В договора на концесионера обаче ще е записано, че първо ще инвестира в археологически разкопки. Ако такива се открият, има два варианта, уточни Недялков. При преместваемите обекти вариантът е да бъдат изнесени от терена, ако са масивни обаче, ще трябва да се вградят в съоръжението.

Част от общинските съветници насмешливо подхвърлиха, че са кандидати за тази концесия, защото на това място се гарантира 100% заетост на паркоместата. Изказаха се дори предположения, че от самия хотел “Радисън” ще имат най-голяма изгода да получат концесия върху съоръжението.

Споделяне

Още от Бизнес