Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столичната община покрива дефицита си с парите "в подкрепа на бизнеса"

0 коментара
Столичната община покрива дефицита си с парите "в подкрепа на бизнеса"

Столичната община финансира значителна част от бюджетния си дефицит със средства от собствения си фонд за подкрепа на малките и средните предприятия. Това става ясно от отчета на структурата за 2009 и 2010 година. Кметството дължи 15.25 млн. лева, отпуснати като безлихвени заеми от общинския гаранционен фонд. На този фон ОГФМСП (цялата абревиатура на фонда) към 31 декември 2010 година е поел гаранции за едва 5.63 млн. лева от кредите на малкия и средния бизнес в града.

Това поставя сериозен въпрос за целите на инициативата на кметството за подпомагане на бизнеса в града да преодолее кризата. Планът на фонда за 2010 г. е да поеме гаранции върху кредити на стойност 6 млн. лева. От тази гледна точка критерият е покрит на близо 94%. В същото време обаче структурата разполага с 10 млн. лева свободни пари, които стоят по банкови влогове и не изпълняват предварително заложената цел. От лихвите върху свободните пари и инвестиции в ценни книжа фондът е получил 1.2 млн. лева, а чистата му печалба е 831 000 лева.

Отчетът показва, че ОГФМСП работи до голяма степен като държавния фонд за лечение в чужбина. Всяка година в него постъпват сравнително големи бюджетни средства, голяма част от които стоят неизползвани.

"На нас реално не ни трябват пари, с които да даваме гаранции по кредити на бизнеса. Фондът е признат от БНБ като високоликвиден гарант, зад който стои общината. Свободните средства могат да бъдат инвестирани единствено в ценни книжа и депозити", обясни пред Mediapool изпълнителният директор на институцията Кирил Григоров.

По закон фондът няма право да отпуска кредити на малкия и среден бизнес, но може да отпуска такива на Столичната община, която на свой ред формира неговия бюджет с приватизационната си дейност.

За 2010 година общинският фонд е поел гаранции на 18 фирми по кредитната линия за подкрепа на "малкия фамилен бизнес" в размер на 1.2 млн. лева, което е и най-големият дял от поетите гаранции. Гаранционните линии на институцията показват, че реално фирмите нямат ограничения в дейностите, за да потърсят нейната подкрепа. За 2010 г. това са направили едва 62 дружества, 54 от тях са одобрени, а 52 са получи гаранции по своите кредити.

Григоров обясни това основно с нежеланието на банките да отпускат кредити и нежеланието на фирмите да вземат. Първото твърдение се поставя под съмнение от статистиката, защото 99% от одобрените от фонда фирми са получили гаранции по своите реално отпуснати кредити.

"Имайте предвид, че голяма част от гаранциите по кредите са краткосрочни и към края на годината те вече са погасени. Така че в рамките на годината ние сме поели много повече гаранции от тези отчетени в края на периода", допълни Григоров.

По думите му през 2011 г. ще се заложи по-сериозна реклама на дейността, за да се разбере все пак, че има подобен фонд в София. Незнанието на бизнеса до голяма степен обяснява и слабия интерес към подобни "високоликвидни гаранции".

В същото време опитът на фонда при работата с фирмите е значително по-успешен, отколкото при работата със Столичната община. Столичната община е в просрочие по връщането и на трите си безлихвени кредита, докато бизнесът, който е получил гаранции, няма нито един лев, който да бъде зачислен към графата "лоши кредити".

През 2010 година фондът е изхарчил 356 000 лева за собствената си издръжка. От тях 300 000 лева са за заплати и 37 000 лева за външни услуги.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.