Столичната община прати велошествие на тротоари и опасни подлези

Столичната община прати велошествие на тротоари и опасни подлези

Столичната община е променила планувания сигурен с доста по-затруднен маршрут на традиционното велошествие в Световния ден за ходене на работа с велосипед, който тази година се пада на 19 май. От това се оплакаха в четвъртък от Сдружение “Велоеволюция”, чийто маршрут от 6 км по столичните булеварди е бил променен от общинската транспортна комисия на 1800 метра по тротоари, алеи и подлези.

На места широчината за преминаване на велосипедистите по определеното от общината трасе е под 1.5 метра, с изключително неадекватно, опасно и некомфортно преминаване на кръстовища и други пътни възли.

Сдружение "Велоеволюция“ подробно посочи и обоснова пред Столична Община всички рискове, произтичащи от преминаването на голям брой велосипедисти по велоалеята и през подлеза. При така взетото решение се очаква затруднено преминаване и негативни реакции на велосипедистите, посочват организаторите на проявата.

Те приканиха всички активни граждани и велосипедисти да се включат във велошествието, да подкрепят исканията за адекватни транспортни решения за най-здравословното, екологично и устойчиво транспортно средство в света. Заради липсата на съоръжения за гладко преминаване през подлези, стотици велосипедисти от всякаква възраст, пол и социален статус, са принудени да бутат и носят колелата си по стълбите.

Въпреки трудностите на определения от общината маршрут от Паметника на Съветската Армия – велоалеята по бул. Евлоги Георгиев – подлеза зад НДК – моста на влюбените – пл. България, велошествието ще се проведе между 18 и 20:30 ч. в събота.

Споделяне

Още от България