Столичната община прави втора фирма за боклука

Столичната община прави втора фирма за боклука


Кметската администрация има планове да създаде втора фирма за боклука на София, обяви заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска, цитирана от БТА. Новото търговско дружество ще се занимава с експлоатацията на инсталациите за третиране на отпадъците.

Ако Столичният общински съвет одобри тези планове, първите 15 души в новата фирма ще бъдат назначени до края на 2012 година.

"Те (персоналът-бел.ред.) ще се занимават с охраната и поддръжката на депото за неопасни отпадъци и пречиствателната станция", обяснява още Бояджийска. От думите ѝ стана още ясно, че новото дружество ще бъде оператор и на бъдещия завод за боклук, ако той бъде построен.

Общинската филма също така ще продава разделно събраните отпадъци и произведеното от сметта гориво, което се очаква да се ползва от столичната топлофикация. Бояджийска добави, че в кметството са обсъждали вариант и за създаване на общинско предприятие на директно подчинение на кмета, но в този случай е нямало как то да получи регистрация по ДДС, което ще оскъпи дейността на инсталациите.

Зам.-кметът съобщи още, че общината е отхвърлила напълно възможността за влизане на частна компания в тази дейност.

От изявлението ѝ пред БТА не става ясно защо общината ще прави втора фирма, която се занимава с чистотата на града. В момента кметството има една фирма в лицето на "Чистота-Искър", която поддържа депото в Суходол и извозва старите бали от смет из сметищата в страната. Не е ясен и бюджетът на дружеството, а Бояджийска не бе открита за коментар.

Пред Mediapool шефът на "Чистота-Искър" Павел Граматиков обясни, че не знае нищо за плановете на кметството за създаването на нова фирма. Той изрази учудването си, че се прави нещо подобно, след като новите инсталации още не са построени. Бояджийска прогнозира, че след затварянето на сметището в Суходол "Чистота-Искър" ще се занимава единствено с предварителното рециклиране на събраните отпадъци.

Плановете на кметството за създаване на нова фирма в тази сфера са странни, защото Европейската комисия все още не е дала своя окончателен отговор за финансирането на завода за боклук на София. Проектът на няколко пъти беше връщан заради прекалено високата му цена и неяснотата кой ще използва горивото от боклук, произвеждано от инсталацията. В момента Брюксел разглежда предложения вариант "Топлофикация – София" да използва продукта на новите съоръжения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?