Столичната община приема басейна "Спартак" условно

Столичната община ще приеме управлението на басейна "Спартак" само ако МВР преди това плати всички натрупани данъци и такси за комплекса, успее да се освободи от сключените договори за ползване и продължи да го застрахова. Това предложение на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков ще бъде гласувано през тази седмица от Столичния общински съвет. Във вторник бюджетната комисия в градския парламент одобри предложението.

През юли МВР предложи на Столичната община да ѝ прехвърли управлението и собствеността върху спортния обект. Междувременно обаче стана ясно, че басейнът е обвързан с множество договори за ползване с трети лица, в управата му е намесено и спортното дружество "Левски", а се дължат и над 1 млн. лева местни данъци и такси.

На 6 август Министерският съвет отне имота от МВР поради отпаднала нужда и предостави правото на управление на Столичната община. За да бъде приет за управление басейнът, трябва собственикът му да го застрахова преди сключване на договора.

Преди подписване на документа се иска и да бъдат заплатени всички публични задължения или да се уговори погасителен план за тяхното плащане, да бъде декларирано, че няма действащи договори за наем, както и да бъде установено дали няма спор за собственост.

В момента прокуратурата проверява управлението на обекта през последните 13 години. По информация на Mediapool досъдебното производство е присъединено към едно от делата за "Софийски имоти", защото земята под басейна е предмет на апортна сделка на скандалното общинско дружество. Казусът нашумя след като вътрешното министерство, което стопанисва през последните години комплекса, се сети да провери какво става там покрай делото срещу "октопода" Алексей Петров.

Ръководството на МВР призна, че към тази собственост е проявена пълна безстопанственост през последното десетилетие. Министерството намери договор, с който управлението на басейна се предоставя на Обединен спортен клуб "Левски", а от своя страна шефът на клуба Стоян Хранов е сключил договор с фирма "Спарта 2000", с която преотдава управлението. С тази фирма се свързват имената на Алексей Петров и Антон Петров – Хамстера.

От края на месец май тази година "Спартак" се сдоби с чисто нов втори акт за публична държавна собственост, за да се предотвратят опитите за продажба под носа на министерството. За земята под басейна се води дело, защото е част от апортна сделка между "Софийски имоти" и "София сити къмпани".

Ако МВР изпълни условията и общината приеме обекта, намеренията са управлението да бъде предоставено "Спортна София" ЕАД. Общинската фирма ще трябва да изготви анализ за състоянието на комплекса и да представи бизнес план за управлението му.

Против прехвърлянето на спортния комплекс във вторник се изказа Георги Кадиев (БСП), който поиска общината да постави по-детайлно условията си пред държавата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?