Столичната община призова за смирение пред снежните стихии

Столичната община призова за смирение пред снежните стихии

София за пореден път бе блокирана от 5-10 см сутрешен сняг, който не бе почистен навреме и превърна във вторник основни пътни артерии в ледени пързалки. Това предизвика километрични задръствания в часовете, когато столичани се опитваха да се доберат до работните си места. Поради заледявания движението стана изключително затруднено и на по-пустите улици, а на места имаше бедстващи шофьори.

На специален брифинг зам.-кметът на София Минко Герджиков отговори на недоволството на столичани с призив за смирение пред "снежните стихии". "Трябва да бъдем по-смирени към тези сили", заяви той. Не бе обяснено дали ще се организира молебен.

Огромни задръствания се получиха на основни пътни артерии като бул. "Драган Цанков”, бул. "Ситняково”, бул. "България", "Черни връх" и други. Тотален хаос възникна по бул. "Иван Евстратиев Гешов" между бул. "Константин Величков" и бул. "Цар Борис III", където поради заледяването коли се въртяха във всички посоки, излизаха и по тротоара.

Пътното платно бе пълно със закъсали автомобили, а шофьори се опитваха на място да слагат вериги, съобщиха очевидци. По данни на КАТ много тежко е било положението в отсечката между румънското посолство и телевизионната кула. От МВР съобщиха, че от началото на деня в София са станали 180 леки катастрофи.

Колите на градския транспорт закъсняваха с до 1 час. Шефът на Центъра за градска мобилност Николай Костов информира, че средното закъснение е около 30 минути. Затруднено е било и движението на автобусите, обслужващи кварталите "Банкя" и "Драгалевци". Временно прекъсване на транспорта заради заледявания е имало на моста "Чавдар", което е оставило отцепени "Хаджи Димитър", "Левски Г" и "Стефан Караджа". Подобно е било положението в "Бъкстон" и по булевард "Св. Наум".

Читатели на Mediapool обаче твърдят, че положението е било далеч по-неприятно. Около 11 часа, например, практически в центъра на София тролеите въобще не се движеха. Не се виждаше и нито една машина на почистващите фирми. Не си личеше те да са минавали и в по-ранните часове.

"Полагаме усилия"

Снегът над София е завалял в 6 часа сутринта, заявиха от Института по метеорология и хидрология на БАН в отговор на запитване на Mediapool. Според Столичната община обаче снегът е завалял в 7 часа и основната вина за непочистените улици бе хвърлена върху самите жители на града, които в опита си да стигнат до работа са попречили на почистващите машини.

"Почистващите машини трудно са се движили заради големия трафик", обясни Герджиков. Представителите на общината обаче не отговориха на въпроса в колко им е удобно да завали сняг, за да не бъде блокирана София. При предния 10-сантиметров снеговалеж на 18 декември улиците отново бяха в трагично състояния, въпреки че заваля в ранните часове на денонощието.

От администрацията дадоха и противоречива информация в колко точно часа са излезли почистващите фирми. Герджиков заяви, че сигналът е подаден от общината в 7 сутринта. В същото време зам.-кметът Мария Бояджийска обясни, че по същото време от "Титан" са ѝ се обадили да кажат, че правителственото трасе от летището до Орлов мост вече е обработено със сол.

"Има фирми, които по-трудно се справят. Фирми като "Титан” работят от 4 часа сутринта. Интензивен е снеговалежът, но се работи”, обясни шефът на Столичния инспекторат Георгиева. В отговор на въпрос на Mediapool как така работят без да е завалял сняг, тя заяви, че са се обработвали пътищата на Витоша. Въпреки "старателната" работа опасно заледени и непочистени участъци имаше дори и на ул. "Московска", където се намира сградата на Столичната община.

Пропуските на фирмите бяха отдадени на липса на опит в снегопочистването. Сред неопитните попадна и фирма "Титан", която организира вече няколко години почистването на редица големи общини в България. Георгиева допусна, че наказанието за фирмите ще бъде в размер до 1.5 милиона лева, които няма да им бъдат платени.

"Живеем с надеждата, че чистенето им ще се подобрява", каза Георгиева. Зам.-кметът Герджиков заяви, че в тези зимни условия се вижда кои фирми могат да извършват тази дейност и това ще се вземе предвид при бъдещия конкурс за отдаване на градската чистота. Как ще стане това не е ясно, защото закъсненията и несправянето с конкретни задачи в София не са част от конкурсните условия.

Споделяне

Още от България