Столичната община разчита на осиновители за решаване на проблема с кучетата

Столичната община разчита на осиновители за решаване на проблема с кучетата

Столична община планира да засили осиновителните програми за справяне с проблема с бездомните кучета в града и за това ще бъдат проведени няколко кампании. Това обяви директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков в четвъртък.

През изминалата година от новия приют в Горни Богров и от Сеславци са били осиновени общо 432 кучета.

Общо 4987 са заловените безстопанствени кучета през 2012 г. в столицата. Върнатите кучета по местозалавяне са 3784. Кастрирани са 4381 бездомни четириноги. Най-малко улични животни има в централните райони на София, а най-много - в крайните.

От "Екоравновесие" предупредиха, че собствениците на кучета, охраняващи складове, са длъжни да ги регистрират и вържат в колиби. Онези, които не изпълнят това изискване, при повторна проверка ще бъдат санкционирани.

Кампаниите за кастрация на домашни кучета няма да спрат, уточни шефът на "Екоравновесие". В момента се разработва план-програма за районите за извършване на кастрация през април. Гражданите ще бъдат известявани поне месец предварително, каза той. Предприятието ще кастрира предимно женски кучета, за да се намали популацията на бездомните животни.

Частни ветеринарни клиники в районите "Възраждане", "Средец", "Лозенец" и "Връбница" също ще се включат в кастрирането на бездомните кучета, за което общината ще подпише договор с тях.

Вече са сключени два договора с фондация "Четири лапи" за кастрация на безстопанствени и домашни кучета до 1200 броя месечно в кастрационния център в Банкя. Центърът вече е ремонтиран и предстои дооборудването му. Очаква се той да заработи до 2- 3 месеца, поясни още Нейков.

Общината ще сключи договор за кастриране на до 50 кучета месечно с Германо-българското дружество за защита на животните в приюта в кв. "Лозенец". В момента продължава действащият договор с фондация "Помощ за животните" за приюта в Горни Богров, която и до момента обработва средно годишно около 600 безстопанствени кучета, заловени от екипите на "Екоравновесие".

Събраните трупове на кучета на територията на Столичната община за 2012 година са 2976, като от тях 1397 са бездомни на кучета, а 1579 - на домашни, събрани от ветеринарни клиники.

От юни миналата година е изградена информационна система, където гражданите могат да подават сигнали за различните райони на София в сайта на "Екоравновесие", припомни Нейков. В тази система се събират всички телефонни сигнали, подадени от граждани.

Споделяне

Още от България