Столичната община ще блокира сметки на фирми с дълг над 20 000 лева

Столичната община ще блокира сметки на фирми с дълг над 20 000 лева
Столичната община обяви намерението си да блокира банковите сметки на фирми, които дължат над 20 000 лева за местни данъци и такси. Това бе заявено в понеделник при представянето на проекта за бюджет на кметството за 2010 година. Финансовата рамка на града трябва да бъде в размер 1.213 млрд. лева, но в тази сума са включени 239 млн. лева европейски средства.

Без финансирането от Брюксел и трансфера от държавния бюджет собствените приходи на Столичната община се очаква да спаднат през следващата година. Основна причина ще са по-малкият брой имотни сделки, върху които гражданите дължат еднократен местен данък. През изминалите години кметството събираше традиционно над 100 милиона лева по това перо, но заради кризата постъпленията ще се свият драстично. Очаква се и спад в желанието на столичани и регистрираните в София фирми да си плащат данъците и таксите.

Поради това зам.-кметът по финансите Минко Герджиков заяви, че са сформирани 25 екипа от местната данъчна администрация, които ще се занимават с проблемните данъкоплатци. Блокирането на сметки ще се предприема само срещу фирми, натрупали солидните задължения от неплатени данъците през последните 5 години.

"Няма да ни стигне ресурс тези мерки да бъдат предприети към гражданите", добави Герджиков.

Към столичани тактиката при просрочени данъци и такси ще бъде да им се отказват услуги. Подобна процедура не съществува в Закона за местните данъци и такси, но кметството вече трета година използва факта, че тя не е изрично забранена. През 2009 година общинската администрация успя да събере 58 милиона лева просрочени задължения.

"Целта през 2010 година е тази сума да бъде надмината", заяви Герджиков. Най-големият длъжник е "Кремиковци" с 10 милиона лева.

Друг нов момент е, че кметството ще има право да прекратява еднолично сделките за ремонт или продажба на имущество, ако контрагентите не пристъпят към изпълнението им в срок от 3 месеца.

В понеделник сутринта кметът Йорданка Фандъкова официално представи своя проект за бюджет на Столичната община. Към този момент той все още не бе качен на Интернет-страницата на кметството. Общественото обсъждане обаче вече е насрочено за 7 януари.

Като приоритети за кметството през следващата година бяха представени продължаване строежа на метрото, строителството на завода за боклук, 21 нови детски градини, 2 нови училища, ремонт на улици за 21 милиона лева, 4 подземни паркинга, нова канализация за Овча купел и Горна баня. Всичко това ще струва 569 милиона лева.

Фандъкова обеща да се отпуснат и средства за модернизация на общинските болници. Герджиков от своя страна призова всички граждани да си платят данъците, защото иначе "инвестиционната програма" няма как да бъде изпълнена.

Споделяне

Още от България