Столичната община ще иска пари от ЕК за безплатен интернет

Столичната община ще иска пари от ЕК за безплатен интернет

Столичната община ще кандидатства за 15 000 евро от Европейската комисия за изграждане на зони с безплатен безжичен интернет достъп. Средствата са от инициативата Wifi4EU, анонсирана от българския еврокомисар Мария Габриел. Парите ще се отпускат по поредността на подадените заявления и за това София иска да подготви документите си бързо, за да е сред първите кандидатствали.

Столичният общински съвет даде съгласие в четвъртък общината да се включи в конкурса.

Бюджетът на цялата програма е 120 млн. евро, а на една община могат да бъдат дадени 15 000 евро. Очаква се набирането на първите предложения да започне до дни, а за първия етап - подаване на заявления, не е нужно детайлно разписване на проектите. Очаква се първоначално да бъдат финансирани 1000 местни власти, а във всяка страна от ЕС ще бъдат избрани по най-малко 15 общини.

Все още не е ясно къде точно ще са новите точки за достъп до интернет в София. Направен е списък с предложения от районните администрации и структурите на общината, в който влизат 300 транспортни средства от градския транспорт, части от Борисовата градина и другите паркове в столицата, градината "Кристал", Женския пазар, площад "Бански", както и други централни площади като "Народно събрание", детски площадки и зелени площи по кварталите.

Според кмета Йорданка Фандъкова, ако парите бъдат отпуснати, ще бъдат насочени към осигуряването на безжичен интернет на места, които се посещават от най-много хора. С приоритет ще са паркове, площади, пазари и градският транспрот.

От няколко години в града има места с безплатен безжичен интернет като Борисовата градина, например. По данни на общината интернет има и в 271 автобуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България