Столичната община ще плати само 20% от цената за "снежната стихия"

Столичната община ще плати само 20% от цената за "снежната стихия"

Столичната община ще плати на почистващите фирми около 20 % от предварително планираното заради несправянето с работата около падналия преди ден сняг. Това стана ясно в сряда, след като кметът на града Йорданка Фандъкова участва в заседанието на оперативния щаб по чистенето на снега.

Тя даде "крайно незадоволителна" оценка за извършената работа от фирмите. "На всички фирми ще бъдат наложени санкции, като за отделни райони като Триадица, където има под 5 процента изпълнение на работата, няма да бъде заплатен нито лев”, каза кметът, цитиран от пресцентъра на Столичната община. Район "Триадица" се чисти от общинското дружество "Чистота-Искър".

Общата сума, която е трябвало да бъде платена на фирмите при навреме свършена работа, е била 2 милиона лева. Заради констатираното несправяне ще бъдат изплатени 410 000 лева. Глобата след снеговалежа на 18 декември отново бе около 1.5 млн. лева.

Преди ден в отсъствието на Фандъкова (кметът беше в отпуск, б.р.) шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева предположи, че на фирмите няма да бъдат изплатени около 50% от предвидените пари. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков от своя страна изгря с призива си към столичани да бъдат "смирени пред снежната стихия". Въпросната "стихия" се изразяваше в паднал за целия ден около 13 см сняг.

В сряда Йорданка Фандъкова поиска от фирмите да бъде създадена нова организация за работа, която да гарантира "драстично подобряване на услугата". Тя нареди при прогноза за снеговалеж чистачите да разполагат своята техника в районите, за които отговарят и да не губят време за придвижване.

Освен, че призова за "смирение" в разгара на "снежната криза" Герджиков обясни как почистващите фирми не са успели да се справят навреме със задълженията си заради сутрешния трафик. Така излезе, че столичани сами са си виновни за заледените пътища, защото са решили да отидат на работа. От кметството така и не отговориха на въпроса в колко часа би им било удобно да вали сняг, за да се чисти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?