Столичната община ще прави нова метростанция с частни средства

Столичната община ще прави нова метростанция с частни средства

Нова метростанция ще бъде изградена между спирките на метрото на бул. "Сливница" и в кв. "Обеля". Става въпрос за станция "Модерно предградие" заложена при строителството на подземната железница още през 2003 г. Тогава обаче парите не стигнали за довършването ѝ.

Столичният общински съвет реши в четвъртък, че спирката ще бъде построена с наполовина частно финансиране. Цялата сума за довършването на станцията е около 24 млн. лв. Предвижда се 51% от сумата да бъдат осигурени от американски фонд, който има намерение да строи жилищен комплекс в близост.

Новата станция ще обслужва между 7 000 и 10 000 пътуващи ежедневно.

Станция "Модерно предградие" ще даде възможност на общинската фирма "Метрополитен" да планира по-добре графика на влаковете по двете работещи линии на метрото.

Предвижда се още на мястото да бъде направена и жп гара, която да е крайна за влаковете, идващи от Елин Пелин. Сега те спират на Централна гара. Плановете са до метростанцията да има и автогара. Не е ясно обаче кога ще бъдат завършени спирките на влаковете и автобусите.

"Идеята е зоната да стане един интермодален транспортен възел, в който да има метро, автогара и крайна жп гара", обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Идея за изграждането на спирка са частно финансиране има и при магазина на ИКЕА на околовръстното шосе. Към момента обаче компанията инвестирала само в проект за станцията, обясни директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев пред "Дарик".

В момента се строи третата линия на метрото от Горна Баня до бул. "Ботевградско шосе". Трасето трябва да е готово през 2019 г. След това може да започне изграждане на разклонение от бул. "Ситняково" през кварталите "Гео Милев" и "Слатина до кв. "Полигона".

Споделяне

Още по темата

Още от България