Столичната община ще разваля договори със строители за некачествени ремонти

Ремонтът на булевардите "Шипченски проход" и "Асен Йорданов" започна в началото на юни. Сн. Столична община

Част от ремонтите в София се правят некачествено и договорите с техните изпълнители ще бъдат прекратени. Това заяви във вторник кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя отказа да уточни за кои обекти и фирми става въпрос, тъй като все още се правел анализ и се подготвяли юридическите аргументи за спирането на контрактите.

По думите на Фандъкова се очаква в началото на следващата седмица да има повече информация.

"Аз не мога да направя павето или да сложа асфалта на един обект, но мога да не платя - с цената на строг контрол", коментира кметът на София.

Тя обясни, че примерите за некачествена работа и забавяне на ремонтите не са много. Все пак припомни за проблемите при реконструкцията на булевардите "Шипченски проход" и "Асен Йорданов" в района на зала "Армеец". Изпълнителят на този обект - фирмата "Пътища и съоръжения", ще бъде глобен със 130 000 лв. и няма да му се плати работа за 553 000 лв. заради поставянето на некачествен асфалт. Освен това е има проблеми и с изграждането на тротоарите. "Не мога да си представя, че може строители да работят и да ги върнеш 6 пъти за един тротоар”, коментира Фандъкова.

Тя припомни, че ремонтът около зала "Армеец" е само част от по-голям договор на провинилата се фирма. Настоящата реконструкция е за около 2.5 млн. лв.

Фандъкова каза още, че е поискала от фирмите, които ремонтират булевардите "Прага" и "Дондуков" да ускорят работата по тротоарите. Фандъкова се възмути и от това, че във вторник сутринта по тротоарите на бул. "Прага" работели само двама души и е нормално хората да са ядосани, че минават през прахоляка.

Във връзка с очакваните големи реконструкции в центъра на града кметът обясни, че работата по ул. "Граф Игнатиев" ще започне възможно най-скоро след избирането на изпълнител и когато времето позволява. Ремонтите на пространствата около храма "Александър Невски" обаче ще започнат най-рано в средата на следващата година, тъй като ще се изчака приключването на българското председателство на Съвета на ЕС. И за двата проекта все още няма избрани изпълнители, а евентуални обжалвания на процедурите, ще забавят подписването на договорите.

Споделяне

Още по темата

Още от България