Столичната община ще увеличи с 10% парите за ремонти

Столичната община (СО) да увеличи заложените пари за капиталови разходи по градската инфраструктура с 10% за тази година, реши на заседанието си в понеделник комисията по инженерна структура. В проектобюджета за 2007 г. на София за разходи по улични ремонти, подмяна на осветлението и корекция на речните корита са предвидени около 40 милиона лева.

С това решение в проекторамката сумата става 44 милиона лева.

Финансовата администрация на СО предвижда разходите на града да са 630 милиона лева, което е с близо 50 милиона лева повече от изхарчените за предходните 12 месеца.

След решението на комисията Столичният общинския съвет най-вероятно ще приеме увеличение на тази сума с 4 милиона заради големите дефицити за благоустройство на крайградските територии.

Пари липсват основно за оправяне на уличното осветление, като за тази година бяха отпуснати 5,6 милиона лева. От презентацията на администрацията обаче стана ясно, че липсват и достатъчно проекти за създаване на нова осветителна мрежа в града. В понеделник общинарите решиха да заделят и 1 милион лева за фонд “Зелена София”.

Годишен план за 2 месеца

Около 9 милиона лева са събрани от такси за издаването на строителни разрешителни на територията на Столична община за първите два месеца на 2007 година, съобщи в понеделник зам.-кметът по финансите на София Минко Герджиков.

Тази сума е почти колкото предвидените 10 милиона лева от този вид такса, но за цялата година. В средата на месец декември Столичният общински съвет (СОС) подкрепи предложението на кмета Бойко Борисов и увеличи 20 пъти таксата за издаване на строителни разрешителни до 14 лева на кв. м.

Тогава Борисов обеща парите да се използват за асфалтиране. В понеделник комисията по инженерна инфраструктура актуализира план-сметката за годишните постъпления от тези такси от 10 на 25 милиона лева.

Ходът на кмета от преди два месеца предизвика негодувание основно в средите на парламентарната група на БСП и бе на път дори да блокира процеса на финансова децентрализация на общините.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?