Столичната община скри дълговете на министри и депутати от сайта си

Дни след като Столичната община въведе за удобство възможността всеки да може по ЕГН да прави справка за дължимите местни данъци и такси на сайта www.sofia.bg, услугата от четвъртък вече не може да се ползва. Причината е публикация във в.”Труд”, която разкри дълговете на министри, депутати и общинари към бюджета на София. По случая е сезирана и Комисията за защита на личните данни.

В най-скоро време услугата ще бъде отново достъпна, но освен ЕГН-то ще се въвежда и данъчния номер, който се знае само от собственика на имота, казаха от общината. Оттам признаха, че допълнителните защити се правят заради публикацията във в.”Труд”.

Новите защити обаче обезсмислят добрата идея на Столичната община, защото хората едва ли знаят наизуст данъчния си номер. След като получат данъчното си известие, едва ли пък ще седнат да правят справка в интернет.

Само трима министри са платили всичките си данъци

Само трима министри от кабинета на ГЕРБ са платили всичките си местни данъци и такси към столичния бюджет, според сайта на общината. Това са министрите на земеделието Мирослав Найденов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на отбраната Аню Ангелов. Премиерът Бойко Борисов също се е издължил. Най-големи са задълженията на министъра на образованието Сергей Игнатов, който има натрупани стари задължения за 381 лв. След него са спортният министър Свилен Нейков с 328 лв. и на културата Вежди Рашидов – 271 лв.

Комисията за личните данни проверява случая

Междувременно Комисията за защита на личните данни също се зае с казуса със сайта на Столичната община, съобщи председателят ѝ Венета Шопова. Според нея всичко, което съдържа тази наглед елементарна справка в сайта на Столична община, представлява лични данни.

В своята съвкупност те могат да покажат цялостната икономическа идентичност на лицето - имотното и финансовото му състояние, каза Шопова. Според нея това е лесен начин на достъп до данни и е хубаво да го има като услуга, защото ще бъде облекчение за всеки, който има да плаща данък или друг вид задължение. Достъпът до него обаче може да бъде както чрез ЕГН, така и чрез някакъв друг символ, който да се знае само от физическото лице, което да го въведе за влизане в системата, каза Шопова.

Казусът със сайта на Столичната община и достъпа до лични данни чрез ЕГН е сериозен, коментира и Веселин Ценков, член на комисията. Според него проблемът е, че ЕГН-тата са получили с времето голяма гражданственост и са известни на много хора.

Случаят със столичния сайт е въпрос на по-широка обществена дискусия – може би трябва да има въвеждане и на идентификационни кодове, които да бъдат тайни, неизвестни на публиката, каза още Ценков.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?