Столичната община тегли нови огромни кредити

Столичната община тегли нови огромни кредити

Столичната община е готова да изтегли няколко кредита, всеки от които за над 100 милиона лева, за да финансира изграждането на завода за боклук, метрото и пътната инфраструктура. Това стана ясно в четвъртък по време на сесията на Столичния общински съвет.

По думите на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е изразила готовност да отпусне общо 100 милиона евро за дофинансиране на изграждането на завода за боклук. Проектът е с прогнозна цена от 183 млн. евро, а Европейската комисия осигурява общо 81 млн. евро. По предварителни разчети останала сума трябваше да се раздели между държавата и общината. Правителството на Станишев обаче демонстрира ясното си нежелание да направи този разходи и цялата сума остава за сметка на кметството.

В същото време Герджиков заяви, че до края на юни ще стане ясно какви пари ЕИБ ще може да отпусне за метрото и пътища. Столичната община смята да построи 6 кръстовища на по две нива, чиято проектна стойност е 150 млн. лева. В същото време трябват пари и за изграждането на метрото от "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе".

Столичната община вече сключи договор за кредит с ЕИБ на стойност 105 млн. евро за метрото. Кметството все още изплаща и заема от 136 милиона долара от Японската банка, отново за подземната железница.

За изплащането на теглените до сега кредити, Столичната община отделя по около 40 милиона лева годишно.

Герджиков се похвали в четвъртък с добрата работа на общинските данъчни служби. Той представи информация пред съветниците, според която за 2009 година са събрани 40 милиона лева данъци в повече от предвиденото. Освен това през Агенцията за държавни взимания Столичната община е прибрала и 22 милиона лева неплатени налози от предходни години.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?