Столичната община вдига наемите на стотици заведения

Столичната община започва актуализация на наемите на стотици заведения. Причината е, че редица договори са с изтекъл срок, а на някои от тях цените не са променяни от десетилетие. Имало дори случаи наемателите въобще да не си плащат наемите, казаха от кметството.

Мярката има за цел да увеличи приходите от наеми на общинската собственост. За 2011 г. Столична община не успя да изпълни заложените приходи в бюджета по това перо. При планирани 19 млн. лв. в бюджета влязоха 15 млн. лв. За тази година заложените приходи също са за 19 млн. лв.

Бирарията “При Кмета”, която е в съседство на Столична община, ще бъде първата, за която ще бъде обявен конкурс. Предложението е на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

Търгът ще започне от цена 7380 лв. месечен наем за 654 кв.м помещения, което е средно по 11.31 лв./кв.м. Бирарията има закрита част, зимна градина и двор.

Цената е с около 2000 лв. повече от това, което плаща сегашният наемател “Тримекс сервиз”. Техният договор е от 2004 г. Собственици на фирмата са Николай Давидов и Сергей Николов, показва справка в търговския регистър. От компанията отказаха да съобщят дали ще се включат в наддаването.

Преди тях заведението се стопанисваше от “М.И.Г. Груп” на евродепутата Слави Бинев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?