Столичната община вдига с още 50% строителните разрешителни

Столичната община вдига с още 50% строителните разрешителни

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди в четвъртък и най-вероятно ще приеме предложението на администрацията на кмета Бойко Борисов за ново драстично поскъпване на таксите на издаване на строителни разрешителни. Във финансовата комисия на СОС бе представен доклад на Дирекция “Архитектура и градоустройство“ (ДАГ), която предлага скок с 50 процента на този вид административна услуга.

През пролетта на тази година след няколко скандала градският парламент одобри предложението на Бойко Борисов за 20-кратно увеличение на таксите за строителни разрешителни до 14 лева на кв. м за централната част на града. Най-евтините такси за вилните зони на София станаха 5 лева на кв. м.

Увеличението докара в бюджета на Столичната община допълнително 25 милиона лева.

Ако новото предложение бъде прието, таксите за този вид услуга ще направят завиден тренд нагоре – от 0.70 лева на кв. м в началото на 2007 година до 21 лева за най-скъпите райони на столицата в края на годината. В доклада на кмета до СОС няма обосновка на предложението.

Големият скок на таксата за издаване на строително разрешително категорично противоречи на чл. 7 от Закона за местните данъци и такси. Според тази норма размера на таксата се определя от "необходимите материално  - технически и административни разходи" по предоставянето на услугата.

Предложения за увеличение с 20 процента има и за услугите, извършвани от данъчната администрация на София, които са сред най-често ползваните от столичани. Така издаване на удостоворение за данъчна оценка ще струва 14.40 лева, удостоверение за платен данък наследство - 9.60 лева. Всички останали “удостоверения“ ще струват на данъкоплатеца по 4.80 лева.

От данъчната администрация поне са си направили труда да обосноват предложенията си със следното - “нараснали разходи по предоставянето на услугите (консумативи, наеми, работни заплати и др...)“.

Ако искате да не се жените в обредния дом, а някъде другаде, идването на длъжностното лице ще ви струва 240 лева.

Нови са таксите за ползване на земи и гори като цената на отсечения с разрешение иглолистен дървен материал става от 30 до 60 лв. за куб. м. Таксата за събиране на пясък или чакъл става 0.40 лв. на кубик, на мрамор - 0.60 лева.

По-високи цени е предложила и дирекция "Зелена система". Таксата за издаване на разрешително за преместване на растителност става 20 лева.

Споделяне

Още от България