Столичната община вдигна цената на парцел за първокласен инвеститор

Близо две години се бави инвестиция за 16.5 млн. лв. на предприятие за слухови апарати

Столичната община вдигна цената на парцел за първокласен инвеститор до нива от преди кризата на фона на падналите с над 90% инвестиции в страната през последната година.

От 2010 г. българският клон на австрийската компания “Сентилион” се опитва да изгради собствено предприятие за производство на слухови апарати. В края на 2006 г. компанията купува парцел от 3414 кв.м в столичния квартал “Дружба 1” в близост до езерото. “Сентилион” плаща на частно лице 380 000 евро за имота.

 

За оформянето на карето за построяването на предприятието на фирмата ѝ се налага да купи и съседния общински парцел от 725 кв. м. Кметът на район “Искър” внася предложение в Столичния общински съвет, като цената в него е малко над 100 000 евро или по 139 евро/кв.м. Оценката е направена от “Амрита”. Стопанската комисия към СОС обаче във вторник вдигна цената на 145 евро/кв.м. Окончателното решение ще бъде взето в четвъртък на заседанието на градския съвет.

 

Нищо чудно компанията да се откаже да плати одобрената цена, като си има предвид сегашните тарифи на свободния пазар. Така Столичната община от едната крайност по времето на управлението на Стефан Софиянски и Антоан Николов, когато продаваше имотите на занижени цени, сега мина в другата да ги продава на завишени. Затова не е случаен фактът, че през миналата година половината от одобрените сделки за продажба на общински жилища се провалиха, защото хората отказаха да купуват на по-високи цени от пазарните.

 

Инвестицията на “Сентилион” е за 16.5 млн. лв. в завод за кохлеарни имплантни системи. В момента фирмата развива производствената си дейност в сграда под наем на бул.”Цариградско шосе” на 7-ми километър. В компанията работят 63-ма души, като с откриването на новата база ще бъдат разкрити нови 35 работни места, посочиха от компанията.

 

Новата административно - производставена сграда е с разгърната застроена площ от 7500 кв.м и ще бъде на четири етажа и един подземен. За отоплението и охлаждането на сградата ще се използват подземни води.  

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?