Столичната община за шести път пусна конкурс за паметник на инж. Иван Иванов

Столичната община за шести път пусна конкурс за паметник на инж. Иван Иванов

За шести път е обявен конкурс за паметник на един от емблематичните кметове на София - инж. Иван Иванов. Обявата за него е публикувана в регистъра за обществените поръчки. Предложения се чакат до 15 май.
За най-добрата идея ще бъде дадена награда от 1000 лева. За второ място тя е 800 лева, а за трето - 700 лева.

Паметникът трябва да се намира пред метростанцията на Националния стадион "Васил Левски". Идеята за него е от години, а първият конкурс е обявен през 2015 г. Всички опити за избор на проект за монумента досега се провалят по различни причини. Само през миналата година процедурите бяха две, но до избор на победители така и не се стигна заради липсата на достатъчно кандидати или заради отстраняването им по административни причини.

Инж. Иван Иванов е управлявал София от 1934 г. до 9 септември 1944 г. Когато застава начело на града, налага желязна финансова дисциплина и всеки месец публикува разходите на кметството в списание "Сердика". Слага ред в безразборното застрояване на града.

По негово време централните улици в столицата са павирани, открити са нови училища, болници, направени са бани по кварталите. Пуснати са няколко градски автобусни линии, разширява се трамвайната мрежа, тръгва първият тролей. По същото време започва масово озеленяване на София. През този период е открита и къпалнята "Мария Луиза", Телефонната палата, довършен е Ректоратът на Софийския университет, сградата на Националната библиотека.

Преди да стане кмет инж. Иванов работи по прокарването на Рилския водопровод, който докарва вода от Рила в столицата. Рилската вода блика първо на стадион "Юнак", в близост до който трябва да е бъдещият паметник на инж. Иванов.

Иван Иванов работи и по проектирането на язовир "Искър", включително и през двете години, които прекарва в затвора след 9 септември 1944 г.

Споделяне

Още от България