Столичната община започва преговори по концесията за водата

До края на август концесионният договор за водата в столицата трябва да бъде предоговорен, реши в сряда Столичният общински съвет. Само общинарите от БСП твърдо се обявиха концесията веднага да се прекрати. Според всички останали политически групи в СОС, първо трябва да се опита да се променят неизгодните за софиянци клаузи в договора с концесионера "Софийска вода".

В следващите два месеца ще се предоговарят клаузите за инвестициите във ВиК мрежата в София. Общината задължи групата по преговорите да постигне и нов модел за изчисляване на базовата цена на потребяваната вода, както и промяна на механизма за корекция на тарифите.

Председателят на общинския съвет Владимир Кисьов коментира, че ако предоговарянето не приключи до края на август, срокът вероятно ще бъде удължен.

Миналата седмица временната комисия за проверка на договора със "Софийска вода" оповести резултатите, според които концесионерът не изпълнява обещаните инвестиции, вместо да намалеят, загубите на вода се увеличават, а още на третата година от концесията цената за кубик е надхвърлила записаната в договора средна стойност за целия период на действие на концесията.

Според съветниците от БСП, най-изгодно за столичани е още сега договорът със "Софийска вода" да се прекрати. Водоснабдяването на София бе дадено на концесия, за да дойдат свежи инвестиции, но те не бяха реализирани, обяви Мичо Райковски от групата на социалистите и цитира данни, според които старото общинско дружество ВиК е влагало повече във водопроводната мрежа в столицата, отколкото "Софийска вода".

Борислав Бориславов от СДС обаче опонира, че ако общината веднага прекрати едностранно договора, трябва да плати на фирма "Софийска вода" между 47 и 58 млн.лв. неустойки. Зам.кметът по строителството Иван Гечев пък защити концесионера, обявявайки, че от три години насам течовете са намалели драматично.

До 1 седмица временният кмет на София Минко Герджиков трябва да определи експертите за преговори със "Софийска вода". В групата ще участват и общински съветници.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?